Data actualizării:
Data publicării:

Cinci adevăruri necruțătoare despre țigani

Autor: mircea.cosea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mircea Cosea
Mircea Cosea

Actuala formulă de integrare a romilor nu poate fi realizată, susține profesorul Mircea Coșea, în editorialul pe care l-a scris pentru DC News. Politica actuală a statului român față de romi este greșită, iar rezultatul ei  se concretizează în creșterea ostilității dintre majoritate și minoritate. 

 

Iată editorialul scris de prof. Mircea Coșea pentru DCNews:

                    Să schimbi România ca pe o haină veche cu una nouă

 

Săptămâna trecută am fost  la cumpărături într-un hipermarket din cartierul Militari. Mi se mai întâmplă să fiu abordat de diferite persoane care mă întreabă când va fi mai bine sau îmi prezintă diferite probleme personale legate, în principal, de pensii. Oamenii mă văd la televizor și cred că dacă le voi prezenta într-una din emisiunile la care sunt invitat vor avea șansa să-i audă cine trebuie.

Și de această dată am fost abordat de un domn care mi s-a adresat direct :

” Domnu Coșea, când vă mai duceți la televizor cereți, domnule, să se schimbe numele țării. Să fie Dacia, nu România căci România este confundată cu rromii și ne-am săturat să ne facă de rușine ăștia, cu Bercea lor cu tot”.

Poate nu m-ar fi sensibilizat atât de mult această cerere a respectivului domn dacă nu aș fi fost sub efectul unei tendințe care s-a manifestat extrem de puternic în ultima perioadă pe siturile de socializare. Este tendința accentuării unei reacții nu numai negative, dar chiar cu tonalitate agresivă vis- a- vis de minoritatea rromă.

De exemplu, dacă se urmărește modul cum a fost interpretată pe site-uri sancționarea președintelui Băsescu cu o amendă de 600 lei, la cererea Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării,  pentru că în urmă cu vreo 4 ani, acesta ar fi declarat că “mulţi dintre ţigani trăiesc din ce fură”, s-ar vedea cum președintele a căpătat un val de simpatie  deoarece este  considerat o victimă a ”mafiei țigănești”.  

M-a sensibilizat și un alt aspect, acela al ”exploziei” interesului, atât în țară cât și în străinătate, față de reevaluarea  rolului și importanței dacilor în evoluția civilizației mondiale. Tot mai mulţi oameni din ţară sau din afara României sunt, în ultimii anii, interesaţi de ceea ce au reprezentat dacii şi Dacia. Au fost  înfiinţate tot mai multe asociaţii şi ligi interne şi internaţionale, care au drept scop studierea dacologiei.

”Acum, există mii, zeci de mii de susţinători ai curentului dacic, atât în ţară, cât şi peste hotare”, afirmă preşedintele Dacia Revival International Society, dr. Napolen Săvescu, din SUA, unde funcţionează o puternică organizaţie de susţinere, cercetare ştiinţifică şi prezentare a adevărului despre daci. 

Personal, nu pot fi de acord cu cererea sau măcar propunerea de a schimba numele României doar pentru a scăpa de asimilarea semantică cu denumirea de rrom. Nu cred că dacă schimbi numele, schimbi și imaginea țării sau că, miraculos, scapi și de toate problemele țării. Haina nouă,” Dacia”, nu ne va rezolva problemele vechi și nici nu ne va da aureola de urmași ai unei glorii antice.

Nu am face nimic altceva decât am imita strategia de ”schimbare a numelui pentru spălarea  renumelui”, adoptată la First World Romani Congress ( Orpington 1971) prin care s-a decis înlocuirea numelui de ” Gypsy” cu cel de ” Roma”, schimbare preconizată încă din 1965 de către International Gypsy Commitee  (Komiteto Lumniako Romano).

Problema are însă un înalt grad de sensibilitate, dacă nu chiar de periculozitate, căci a vorbi cu sinceritate despre minorități în România de azi, mai ales despre cea rromă, este un risc. Problema minorităților este tabu pentru clasa politică, ea nu poate fi tratată decât în limitele unei scheme prestabilite sau, și mai bine, ocolită cu desăvârșire.

Deoarece nu am nimic de pierdut (nici de câștigat) voi aborda această problemă așa după cum o înțeleg prin prisma experienței altor țări și a realității românești de după 1990.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel