Data publicării:
Mircea Badea o desființează pe `studenta arogantă`: De ce să tolerez, mi-e frică de #agresivii ăștia? La muncă, nu la întins mâna!
Mircea Badea a vorbit, în emisiunea ”În Gura Presei” de joi, despre ”studenta arogantă”.
”Subiectul e valabil, nu vreau să spun că e prost, nu, e ok, dar felul în care duduia pune problema pe mine m-a deranjat.” a subliniat Mircea Badea. Realizatorul ”În gura presei” a analizat ceea ce a scris studenta Cristina Ruxandra Georgescu, care a lansat și o petiție pentru că studenții care și-au dat licența în vară nu mai primesc burse pe timpul celor trei luni de vară, iar cei care-și vor da licența în toamnă primesc burse.
Iată ce a spus Mircea Badea, la Antena 3:
”Doamna studentă ne spune de ce e nervoasă: `Studentii care isi vor sustine licenta in toamna (din varii motive) vor primi bursa pe perioada verii. Aceasta inseamna ca eu sunt vinovata de faptul ca am intrat prima la masteratul de Studii Literare din cadrul Universitatii din Bucuresti in data de 18 iulie, cu nota 9,80? Ar fi trebuit, asadar, sa-mi dau licenta in toamna, si sa nu mai prind loc la buget pentru programul de masterat, eventual, ca sa primesc acesti bani pe care ii merit, de fapt si de drept?`
Nu spun, subiectul poate fi unul valabil, poate fi o stupizenie că le dai burse ălora care nu au dat licența vieții și o dau abia în toamnă, subiectul poate fi unul valabil, dar felul în care pune ea problema este foarte, foarte nesimțit. `... ca să primesc acești bani pe care-i merit de fapt și de drept!`. Măi, și de fapt și de drept îi meriți tu banii ăștia?
Ia hai să mai citim un pic și discutăm: `Sa inteleg ca acum timpul s-a dilatat brusc, iar 'anul scolar' include si iulie, august, septembrie? Aceasta deoarece eu beneficiez in continuare de reducere la abonamentul de RATB, metrou, si am inca gratuitate la calatoriile cu trenul. Cred ca legile ar trebui sa fie uniforme, clare, nu eterogene`
Are dreptate, legile trebuie să fie clare, uniforme, ok. Dar ați reținut de ce beneficiază ea? Hai să facem o listă! Beneficiază de reducere la abonamentul RATB, la metrou, gratuitate, nu reducere, la tren.
Și acum: `Politicienii amagesc chiar si studentii, le dau o vaga speranta ca vor fi apreciati pentru munca intelectuala pe care o depun, apoi ii lasa cu ochii in soare.` Mamă, aici deja m-a băgat în roșu. `Aceasta atitudine mi se pare una de sfidare fata de noua generatie, in primul rand, dar si de lipsa de respect fata de munca intelectuala. Dar domnii politicieni isi cumpara sau copiaza doctoratele pe banda rulanta si putin le pasa lor de munca studentului venit din provincie, nevoit sa stea la camin sau in gazda...`
Ok, suficient, că fac atac cerebral. Situația punctuală concretă poate fi una valabilă care cred semnalează o anomalie, dar este doar un pretext pentru ca doamna studentă să slobozească suma de clișee nesimțite și agresive care bagă orice om de bun simț, cu un minimum de circumvoluțiuni, în roșu.
`Efortul intelectual ar trebui apreciat si recompensat`
Să presupunem că doamna studentă era studentă în SUA. Să zicem! Doamna studentă, dacă era studentă în SUA, nu beneficia sigur de reducere la RATB-ul american, nu beneficia de reducere la metroul american, cât despre gratuitate la trenul american, care este un tren scump, între New York și Washington un bilet de tren costă cam 70% din prețul celui de avion, deci gratuitate la tren- niciodată.
Cât despre facultate, doamna asta plină de clișee astea: `politicienii nu fac și nu dreg, ne amăgesc și nouă ni se cuvine`. Dragi studenți, vouă nu vi se cuvine nimic, nimic! Nu există nicăieri dreptul la călătorii gratuite cu trenul, la reduceri la metrou și la RATB. Tabere gratuite- nu există. În drepturile fundamentale ale omului nu există asta. Deci nu vi se cuvine! Dacă ați fi trăit într-o societate capitalistă pe bună, nu într-o societate socialistoidă, nu ați fi avut nimic din toate astea, nici măcar facultate gratuită. Dacă ați fi fost în SUA, ați fi făcut un credit uriaș de niște sute de mii de dolari la care ați fi plătit apoi toată viața. Dacă nu aveați bani ca să dați la universitate, nu o făceați, e simplu. Studentul american muncește! Asta cu `lipsă de respect față de munca intelectuală`- deci duduia studentă are impresia că depune o muncă intelectuală. Nu, munca intelectuală, dacă o articulăm la nivel de societate, este cea care produce. Dânsa deocamdată nu produce nimic, es este cea care învață. A, că depune o muncă intelectuală, o depune strict în interes personal, nu pentru mine sau pentru tine. Dânsa din munca intelectuală pe care o depune nu plătește niciun leu rezultat din acea muncă intelectuală la stat. Nici măcar un leu. Deci munca intelectuală nu este în accepțiune socială, e strict personală. Faptul că societatea, prin politicieni, a decis să o ajute pe doamna studentă în munca ei intelectuală strict în interes personal e un gest de bunăvoință a societății față de un cetățean care nu produce pentru societate nici mătreață. Dar societatea, în mărinimia ei, prin reprezentanții săi, politicienii cei penibili, a hotărât să o ajute pe doamna studentă. Unde mai pui că mulți dintre studenții care au executat facultatea la stat, după ce o termină, vă pupă tata, mulți dintre ei pleacă, deci am făcut facultatea, m-am cărat și am plecat și mă duc și muncesc în Anglia.
Ceea ce m-a deranjat nu este subiectul în sine, cred că este unul corect. Retorica aceasta mi se pare nesimțită și agresivă. (...)
Învață pentru ea, nu plătește niciun leu, doar ia! Chiar dacă are dreptate în sensul în care pare o situație de discriminare a unora, atitudinea ei este emblematică pentru un anumit segment din această societate care este de-o agresivitate și de-o nesimțite intolerabile. N-am de gând să tolerez. De ce să tolerez, mi-e frică de ăștia, de #agresivii ăștia? Absolut deloc, deloc, deloc! Și când văd o asemenea nesimțire, vreau să o denunț ca atare
Eu aștept ca duduia plină de drepturi să câștige și ea primul ban. În SUA, de exemplu, (...), studentul american, dacă nu-i are pe tati sau pe mami care să-l susțină, muncește de behăie, se duce și la școală, învață și pentru examene, muncește și la cafenea, la car wash, muncește de behăie și doarme patru ore pe noapte. Numai în România, studentul e plin de drepturi, toată lumea trebuie să-i dea bani, să-l pupe-n cur pentru el învață. `Băi eu învăț!` Ah, ce dracu mă, ne-ai umilit pe toți! Eu am muncit din anul întâi de facultate, ce să facem, nu mi-a dat statul nici una de 1 leu niciodată și nici nu am înțeles de ce mi-ar da.
(...) La studenți mi se pare un lux să te sprijine societatea și să mai vii și cu gura mare. Ciocul mic și joc de glezne, la muncă, la muncă tati, la muncă, nu la întins mâna”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News