Mircea Badea a spus ce notă a luat la examenul de bacalaureat
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Facebook Mircea Badea
Facebook Mircea Badea
Mircea Badea a spus, marți, la Radio Zu, ce notă a luat la examenul de bacalaureat.

Mircea Badea a obținut nota 8,99. El a spus acest lucru, marți, la Radio Zu, în contextul în care a citit o știre despre nota obținută de Bianca Drăgușanu la acest examen, mai precis 9,50.

Absolvent al Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti, Mircea Badea a susţinut examenul de bacalaureat în 1993, pe care l-a promovat cu nota 8,99. "N-am copiat deloc, că n-a fost nevoie!", spunea jurnalistul într-o ediție mai veche a emisiunii ”În gura presei”.

VEZI ȘI: Există anumite cuvinte care se scriu cu literă mică, deși mulți le scriu cu literă mare. Știai care sunt?

Există anumite cuvinte care se scriu cu literă mică, deși mulți români credeau că se scriu cu majusculă.

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a explicat scrierea cu literă mică și literă mare a unor cuvinte.

Funcțiile, profesiile și calitățile (oricât de importante) se scriu cu literă mică: avocat, cancelar, deputat, domn/domnitor, general, han, ministru, prefect, președinte, premier, rege, primar, principe, prim-ministru, secretar de stat, senator, voievod.

Se pot scrie, ocazional, cu literă mică, unele cuvinte care, în mod obișnuit, se scriu cu literă mare, pentru a realizat un efect stilistic (ceaușescu, pcr) sau grafic (univers enciclopedic pe unele publicații ale editurii în cauză).

Se scriu cu literă mică substantivele care denumesc popoare, zilele săptămânii, lunile anului și disciplinele de învățământ. 

Toate componentele locuțiunilor pronominale de politețe se scriu cu literă mare: Sfinția Sa, Alteța Sa Regală, Domnia Sa, Excelența Voastră.

Se scrie cu literă mare numai primul element din numele proprii compuse sau numele unic care reprezintă denumirile organismelor și ale compartimentelor din instituții, cum ar fi Catedra de limba română, Direcția sau Serviciul de contabilitate.

Explicațiile fac parte din cartea profesoarei Mariana Badea - „Limba română. Gramatica pentru elevi”.

VEZI ȘI: Cum este corect: or sau ori. Dilemă de limba română, elucidată de profesoara Mariana Badea

Profesoara Mariana Badea: Nu este corectă folosirea termenului „vizavi” în următoarele situații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel