Miopia, o afecțiune în creștere alarmantă. Ar putea depăși 740 de milioane de cazuri până în 2050
O treime din totalul copiilor și adolescenților din lume suferă de miopie, iar estimările sunt îngrijorătoare. Japonia este țara cu cea mai mare prevalență de cazuri de miopie.
Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibiltatea de a distinge clar obiectele aflate la o distanță mai mare, fiind cel mai frecvent viciu de refracție al ochiului.
Miopia afectează aproximativ o treime din totalul copiilor și adolescenților la nivel global, ca urmare a activităților în interior, dar și al utilizării exagerate al dispozitivelor electronice, în special în perioada pandemiei, iar incidența acestei tulburări ar putea depăși 740 de milioane de cazuri în lumea întreagă până în 2050, potrivit unui studiu realizat de cercetători din cadrul Facultății de Sănătate Publică a Universității Sun Yat-Sen din China și publicat în cel mai recent număr al British Journal of Ophthalmology, informează Xinhua.
Studiul a analizat 276 de cercetări care se referă la peste 5 milioane de copii și adolescenți din 50 de țări de pe cele șase continente și a descoperit o creștere graduală a prevalenței cumulate a miopiei. Această creștere a fost de la circa 24% în 1990 la peste 35% în 2023. În plus, această prevalență este așteptată să crească suplimentar, depășind 36% în 2040 și 39% în 2050.
Cercetarea asociază această tendință cu scăderea activităților în aer liber și cu creșterea timpului petrecut în fața ecranelor. De asemenea, cercetătorii au observat o prevalență mai mare a miopiei la anumite grupuri, printre care femei, adolescenți, liceeni și persoane care locuiesc în Asia de Est și zone urbane. Diferențele pe sexe în ceea ce privește prevalența sunt asociate faptului că, în cazul fetelor, creșterea și dezvoltarea se produc mai devreme decât în cazul băieților, inclusiv perioada pubertății, care se produce mai rapid la fete.
Potrivit cercetării, în rândul țărilor pentru care sunt disponibile date, prevalența miopiei este cea mai ridicată în Japonia - circa 85% - și cea mai scăzută în Paraguay - 0,84%, scrie Agerpres.
Factorii de risc ai miopiei și tratamentul acesteia
Factorii de risc pentru miopie pot include:
Un istoric familial de miopie.
Petrecerea unei perioade mari de timp făcând muncă ”de aproape”, cum ar fi cititul sau utilizarea ecranelor precum cele de pe smartphone-uri sau computere.
Nu petreceți mult timp în aer liber. Anumite studii indică faptul că acesta poate fi un factor în dezvoltarea miopiei.
Etnicitatea. Unele grupuri de persoane au rate mai mari de miopie decât altele, notează Cleveland Clinic.
Pentru a reduce din risculde apariție al miopiei, specialiștii recomandă metoda ”20-20-20”, care înseamnă că la fiecare 20 de minute de activitate să luăm o pauză de 20 de secunde în care să privim în zare, la 20 de picioare, adică la puțin peste 6 metri. Astfel se întrerupe efortul de acomodație și de poare opri sau încetini progresia miopiei.
Cele mai multe cazuri de miopie sunt ușoare și ușor de corectat, cu ochelari, lentile de contract sau chirurgia refractară. Cu toate acestea, în cazuri rare, pot să apară tulburări grave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News