Data publicării:

Mînzatu, audiată de Parlamentul European. Ce așteptări au Nicu Ștefănuță, Victor Negrescu și alți europarlamentari

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Conferința Președinților Parlamentului European (PE) a decis ca audierea Roxanei Mînzatu, candidatul României pentru funcția de comisar european, să aibă loc marți, 12 noiembrie, ultima zi din intervalul stabilit pentru procedură. Audierea va fi organizată în cadrul Comisiei pentru Muncă (EMPL) și al Comisiei pentru Cultură (CULT), unde Mînzatu va trebui să demonstreze că poate gestiona eficient portofoliul atribuit.

Roxana Mînzatu, candidata României pentru funcția de comisar european, nu va avea dificultăți la audieri, conform eurodeputatului Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European și membru al grupului Verzilor. Acesta a apreciat nominalizarea Mînzatu drept una bună și a subliniat că, prin această numire, România a contribuit la echilibrarea balanței de gen în cadrul viitoarei Comisii Europene. „Roxana Mînzatu nu va avea probleme, pentru că eu consider că este o alegere bună. Din ceea ce putea oferi PSD-ul, după mine, este o alegere bună,” a declarat Ștefănuță, regretând totuși că portofoliul său nu include mai multe responsabilități legate de locuințe.

În timp ce audierile Roxanei Mînzatu sunt considerate a fi lipsite de dificultăți majore, atenția se concentrează și asupra candidatului Ungariei, Oliver Varhelyi. Nicu Ștefănuță a avertizat că acesta ar putea întâmpina probleme din cauza legăturilor sale cu un guvern care a fost criticat pentru încălcarea drepturilor fundamentale, inclusiv ale comunității LGBTQ. „Nu sunt foarte deschis ideii ca Varhelyi din Ungaria să se ocupe de sănătate,” a spus Ștefănuță, criticând nominalizarea acestuia din partea guvernului maghiar. Eurodeputatul a reamintit că Varhelyi a insultat anterior europarlamentarii, ceea ce ar putea complica procesul de validare.

„S-ar putea ca guvernul Ungariei să nu mai nominalizeze pe nimeni, să spună Varhelyi sau nimic. Dar pentru Parlament, nominalizarea lui Varhelyi este şi o ruşine în acelaşi timp, pentru că este omul care i-a numit idioţi pe parlamentarii europeni în mandatul trecut', a mai spus Ştefănuţă, pentru Agerpres.

Audierea Roxanei Mînzatu în Parlamentul European va avea loc pe 12 noiembrie, în ultima zi a perioadei stabilite pentru procedura de validare a comisarilor. Mînzatu va trebui să convingă membrii Comisiei pentru Muncă (EMPL) și ai Comisiei pentru Cultură (CULT) că este capabilă să gestioneze acest portofoliu, unul perceput de unii eurodeputați ca fiind neînsemnat.

Eurodeputații PNL Siegfried Mureșan și Daniel Buda au exprimat critici dure la adresa premierului Marcel Ciolacu, susținând că acesta nu a reușit să negocieze pentru România un portofoliu de importanță economică. Siegfried Mureșan a declarat că „portofoliul este unul slab” și că „premierul Ciolacu a eșuat în cadrul acestor negocieri”. De asemenea, el a subliniat că un portofoliu social, într-un domeniu în care Uniunea Europeană are puține competențe, nu aduce beneficii majore României. „S-a întors cu un portofoliu social într-un domeniu unde Uniunea Europeană are puțină competență, deci portofoliul este unul subțire”, a afirmat Mureșan, precizând că un portofoliu economic, precum cel pentru extindere, ar fi fost mult mai potrivit.

Daniel Buda, de asemenea eurodeputat PNL, a reiterat încrederea în capacitatea Roxanei Mînzatu de a gestiona portofoliul, dar a criticat modul în care premierul a abordat negocierile. „Domnul Ciolacu trebuia să aibă capacitatea de a negocia un portofoliu cât se poate de consistent pentru România,” a declarat Buda, adăugând că portofoliul obținut este unul fără precedent și neclar din punct de vedere al atribuțiilor.

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și membru PSD, a încercat să tempereze criticile, afirmând că discuția despre slăbiciunea portofoliului Roxanei Mînzatu este „deja depășită”. El a subliniat că portofoliul social este important pentru familia politică din care face parte și că acesta a fost gestionat anterior de un comisar influent, Nicolas Schmit. „Zona de politici sociale este importantă pentru familia noastră politică și în consecință, este un portofoliu foarte bun obținut de România,” a explicat Negrescu, subliniind și importanța poziției de vicepreședinte deținută de România în cadrul Comisiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel