Data publicării:

Minstrul Adrian Câciu „speră” să transmită la Bruxelles planul REPowerEU şi noul PNRR, în această săptămână

Autor: Valentina Miu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Planul REPowerEU şi tot ce înseamnă noul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi trimise, sper, Comisiei Europene în această săptămână, a afirmat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, în timpul audierilor din Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.   

'Sunt omul care a negociat acest Regulament (REPowerEU - n. r.), iar 31 august este termenul pentru ţările care vor să ia împrumut suplimentar. Să nu amestecăm termenele... Evident că dorinţa noastră este să punem REPowerEU oficial la Comisie şi se depune săptămâna aceasta. Trebuia să-l depunem şi voiam să-l depunem pe 31 august.

În discuţiile cu Comisia, am avut clarificări pe text, astfel încât să nu mai stăm să primim clarificări. Vă dau un exemplu raportat la cum s-a depus prima oară Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi s-a stat în clarificări cu Comisia încă opt luni. Dacă dvs. credeţi că noi vrem să abordăm la fel, eu vă spun că nu.

Am preferat să mai aştept o săptămână, neavând nicio sancţiune pe această săptămână, ca să fim foarte clari, pentru a depune un plan bun. În acest plan, pentru prima oară în istoria României ne ducem către cetăţean, pentru că întotdeauna ne-am dus să facem investiţii care nu s-au realizat niciodată. Am 1,1 miliarde de lei pe care le ducem către gospodăriile cetăţenilor, astfel încât ei să fie independenţi energetic şi eficienţi energetic, în acelaşi timp', a transmis Câciu.

Potrivit oficialului, 'vor fi, pe de o parte, producător de energie, vor avea capacitate proprie de stocare, deci vor livra ca şi prosumator în reţea, dar vor avea şi propria lor energie pe care o stochează şi, pe de altă parte, o să aibă casă eficientă energetic'.

'Această discuţie am avut-o şi politic şi asumată la nivel guvernamental, iar planul RePower EU şi tot ce înseamnă noul PNRR al României se depune, eu sper, în această săptămână', a menţionat Adrian Câciu.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a fost audiat, marţi, în Comisia pentru afaceri europene cu privire la stadiul jaloanelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Conform MIPE, programul REPowerEU aduce României o finanţare de 1.440.391.220 de euro, din care 1.397.228.597 euro - alocare RePowerEU, şi 43.162.623 de euro - rezerva de ajustare la Brexit pentru investiţii strategice în domeniul-cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

În acest sens, ministerul de resort aminteşte că, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2023/435 de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce priveşte capitolele privind RepowerEU, capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale statelor-membre, există obligaţia ca, în momentul transmiterii noului capitol, să prezinte şi rezumatul procesului de consultare publică, încurajându-se asigurarea unui cadru cât mai larg de consultare cu participarea tuturor partenerilor sociali cu expertiză relevantă în raport cu obiectivele REPowerEU.

La jumătatea lunii august, premierul Marcel Ciolacu declara că noul plan REPowerEU va fi trimis la Comisia Europeană până la 31 august şi va fi axat pe programe dedicate direct românilor, 600 de milioane de euro urmând să fie alocaţi pentru achiziţii de panouri solare şi baterii pentru stocarea energiei, iar alte 500 de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel