Minivacanța de 5 zile, o afacere bună. Efecte neașteptate în economie
Guvernul a profitat de fiecare ocazie ca să crească numărul zilelor libere, într-o afacere win-win. Sub pretextul că ajută hotelierii, care au parte de mai mulți turiști, guvernanții profită de minivacanțele care se țin lanț.
Nu că s-ar fi spetit cu munca, dar orișicât, în zilele trecute cu negru în calendar te mai stresează vreun ziarist cu întrebări, mai ai de urcat cu liftul două etaje în minister, mai ai de mers sute de metri pe jos, pe culoarele Casei Poporului, că parcarea nu e în buza biroului senatorial, ca poarta de la casa de vacanță.
Cifrele hotelierilor nu sunt ele prea precise, nu știm dacă bilanțul contabil trece și pe la Recepție, dar este clar pentru toată lumea că în vămi au fost cozi mai mari decât pe Valea Prahovei sau pe A2. Doar străduința faraonului Grindeanu, care lucrează de doi ani la piramida de pe podul din Fetești, ne-a salvat de rușine. Dacă în doi ani se termină de asfaltat și a patra bandă, practic am rămas și fără cozi în drum spre/de la mare.
Așa bâjbâite cum sunt, datele statistice arată că în Bulgaria au plecat peste 170.000 de români, pe Litoral au fost vreo 70.000, de Rusalii. HORECA din Ungaria și Austria a profitat la rândul său de vacanța românilor cu bani. O vacanță de cinci zile, la care unii pot adăuga încă două zile de concediu, înseamnă un sejur complet la Nisipuri, sau chiar în Grecia, la un preț muuult mai mic ca în Mamaia. Asigurare, bagaje, rezervări, drum... la destinații externe te poți gândi când ai liber de la trei zile în sus. În două week-end-uri normale, proprietarii de pensiuni și hotelierii de pe Litoral ar fi încasat diferența care a zburat spre sud și vest, în mini-vacanță. Că oricât ne-ar plăcea nouă să credem, nu toți cei care au plecat de Rusalii, la jumătate de preț, au bani de încă un sejur pe plajă în vara asta, în vârf de sezon.
Ca urmare, zilele libere de 1-6 iunie au fost o afacere mai bună pentru bulgari, greci, unguri sau austrieci decât pentru hotelierii din România.
Pe de altă parte, să ne gândim că românii care lucrează sunt 5-6 milioane și au făcut turism cinci-șase sute de mii. Restul celor care au profitat de minivacanță unde a fost? Poate românii au mers la rudele lor de la țară, ori au trebăluit prin grădina proprie, punând pe talerul producției interne două borcane cu zacuscă și un kil de dovlecei, în balanță cu camionul de roșii adus din Olanda. Cum cinci zile libere înseamnă mai mult timp pentru shopping, iar mall-ul sau hipermarketul nu are vacanță, tare îmi e că deficitul comercial n-a suferit de foame zilele astea.
Oricum, zecile de minivacanțe primite de bugetari în ultimii șapte ani nu au fost degeaba, ci au costat minimum 7 miliarde de euro. Atât a pierdut România din fondurile europene alocate în exercițiul bugetar care se încheie la 31 decembrie. O afacere bună, pentru Polonia, care a avut de unde atrage 110%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News