Data publicării:

Ministrul Radu Oprea, vești bune pentru antreprenori. Sprijin financiar pentru economie circulară și ecoproiectare / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Radu Oprea, ministrul Economiei, a participat la conferința „Upgrade România - Cum creştem investiţiile verzi în economie“, unde a vorbit despre investițiile în economia circulară.

Radu Oprea, ministrul Economiei din partea Partidului Social Democrat, a fost invitat la conferința „Upgrade România - Cum creştem investiţiile verzi în economie“, unde a venit cu vești bune pentru antreprenorii români care vor să investească în economia circulară.

„Investițiile verzi sunt o prioritate pentru Guvernul României. În programul de guvernare al cabinetului Marcel Ciolacu există un accent puternic pe investițiile verzi. Sunt componente în această direcție și în Ministerul Economiei. Dau exemplu, programul care se referă la economia circulară. Este una din țintele pe care le avem, aceea de a încerca să trecem de la liniaritate, când un produs își termină viața, să nu meargă la coșul de gunoi, ci să reintre în circuit devenind resursă materie primă pentru alte produse.

Reciclarea este o componentă foarte importată în această economie circulară. Încercăm să trecem de la modul liniar la modul circular. Există o schemă de ajutor de stat care deja s-a desfășurat anul acesta. Cu un buget de 8 milioane de euro și cu 47 de proiecte selectate, spun eu că a fost un succes pentru dorința pe care foarte multe companii au arătat-o, de a trece la modelul economiei circulare. Acest lucru ne obligă să continuăm acest program și anul viitor.

Încercăm în același timp să-i dăm o nouă dimensiune, pentru că am fost pe o zonă de minimis, fiind mult mai ușor de accesat ca fond european de către companiile din România, fără a avea nevoie de noi aprobări de la Comisia Europeană. Totuși, pentru că se schimbă noul cadru financiar multianual, pentru că schemele de ajutor de stat vor trebui să fie renegociate cu Comisia Europeană, ne propunem ca anul viitor să promovăm o schemă multianuală care să sprijine companiile care vor să treacă la o economie circulară și să devină mai prietenoase cu mediul cu o formulă mai consistentă din punct de vedere financiar, atât în zona de granturi, cât și în zona de garanții.

Vrem să punem un accent deosebit și pe ecoproiectare, să sprijinim companiile din România care gândesc din momentul în care doresc să lanseze un produs nou pe piața și la felul în care acesta poate fi reciclat și reintrodus în circuitul economic. Va fi o schemă de sprijin și în acest sens“, a explicat ministrul Radu Oprea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel