Ministrul Muncii, Sebastian Lăzaroiu, „ars“ de Liga Habitat, pe tema încălzirii de la iarnă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

În data de 27 august a.c., Ministerul Muncii, Familei și Protectiei Sociale a publicat, spre dezbatere publică, proiectul de Ordonanță de Urgență privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece care prevede, în principal, nivelul ajutoarelor pentru încălzirea locuințelor și modalitatea de finanțare și plată a acestora.

În acest sens, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat atrage atentia, printr-un comunicat,  asupra urmatoarelor aspecte deficitare ale demersului Guvernului Romaniei:

- Proiectul de act normativ a fost elaborat si lansat spre dezbatere publica foarte tarziu avand in vedere ca masurile reglementate vor fi aplicate incepand cu luna noiembrie

- Pe fondul de rationalizare a ajutoarelor sociale (de 3 ani plafoanele au ramas la acelasi nivel iar preturile au explodat) intentia de a face economii la buget si de a elimina subventia la energie termica nu poate fi acceptata fara o crestere importanta a ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor.

Proiectul Ordonanței de Urgență privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece aduce în plus doar o transa intre 615 si 786 lei cu o compensare de 5%! Adica doar 10 lei pentru suma de 200 de lei de platit pentru incalzire.

Solicitam inlocuirea art. 8 alin 2 cu valorile de mai jos:

Pentru perioada 1 octombrie 2011 - 30 aprilie 2012, compensarea procentuală a valorii efective a facturii la energie termică, se acordă după cum urmează:

TREPTE VENITURI

- familiile și persoanele singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situează in una dintre situatiile de mai jos COMPENSARE

< 300 lei, 90%

300,1- 400 lei, 80%

400,1- 500 lei,  70%

500,1- 600 lei,  60%

600,1- 700 lei, 50%

700,1- 800lei,  40%

800,1- 900 lei,  30%

900,1- 1.000 lei, 20%

1000,1- 1.100 lei, 10%

Pentru persoanele singure, compensarea se majorează cu 10 la sută, se specifică în comunicat;

Consideram ca ajutoarele trebuie sa fie acordate in toata perioada in care se furnizeaza agent termic. Existe zone in tara in care sezonul rece este intre 01 octombrie si 30 aprilie. Termenele din Ordonanta trebuie modificate astfel incat sa fie prinsa perioada de furnizare a agentului termic.

Solicitam ca noua legislatie privind acordarea ajutoarelor de incalzire sa fie elaborata in colaborare cu reprezentantii autoritatilor publice locale, asociatiilor de proprietari si organizatiilor neguvernamentale active in domeniul protectiei sociale si sa se bazeze pe evaluari responsabile privind impactul social pe termen scurt si lung al masurilor planificate.

Atragem atentia ca rationalizarea ajutoarelor de incalzire numai pe pentru a se realiza „economii semnificative la buget“ (500 milioane EURO) reprezinta o abordare profund eronata, cu efecte devastatoare asupra bunastarii populatiei, puterii de cumparare si, implicit, asupra sanselor de redresare economica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel