Data publicării:

Ministrul Muncii: În noua lege a pensiilor avem o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură foto YouTube Guvernul României
Foto: Captură foto YouTube Guvernul României
Ministrul Muncii a vorbit despre noutățile din noua lege a pensiilor.

"Plafonul de 9,4 a dispărut și s-au introdus alți parametri în negocierea cu Comisia Europeană. Una dintre condițiile pe care Comisia ni le-a pus a fost să adoptăm noua lege a pensiilor din sistemul public până pe 20 noiembrie. Ieri, Camera Deputaților a adoptat legea, prin urmare plafonul de 9,4 a fost eliminat.

În 2024 românii vor primi ceea ce merită, pentru că noua lege a pensiilor nu este în primul rând despre un cuantum mai mare al pensiilor, este o formă de respect pentru români. Atât pentru cei care au muncit și sunt pensionari acum, cât și pentru cei care urmează să devină pensionari.

Vestea bună pentru români, este o noutate, că pensiile se majorează în fiecare an în ianuarie, în vechile legi era structurat că majorările se fac anual, fără să fie specificat și când anume. Au fost ani când s-au făcut majorări și în septembrie sau nu s-au făcut deloc. Acum românii au garanția că în ianuarie au loc majorările.

Iar în septembrie o să avem în plată pensiile românilor rezultate în urma recalculării", a spus ministrul Muncii, la RTV.

Cum rezolvă inechitățile

"În urma recalculării o să avem aplicarea formulei de calcul, cea nouă, care ține cont de punctele contributive, iar aici le luăm suplimentar, recunoscând toate veniturile contributive, inclusiv acordul global, al 13-lea salariu, sporurile sporurile nepermanente.

În orice lege a pensiilor am avut un stagiu minim de cotizare și o vârstă de pensionare. Acum pe legislația românească avem un stagiu minim de cotizare de 15 ani, acest stagiu de cotizare se menține și în legea viitoare. Și avem o vârstă de 62 de ani și o lună pentru femei, respectiv 65 de ani pentru bărbați. Puteți să vă pensionați cu 5 ani mai devreme cu o penalizare de maxim 24%.

Perioada de creștere a copilului

Perioada de creștere a copilului pe care o luăm în calcul pentru punctajul de pensie. Este un aspect important pentru toate doamnele, o noutate în legea pensiilor o reprezintă luarea în calcul a concediului de maternitate. De asemenea în noua lege a pensiilor avem o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil. Legea este făcută ca doamnele din România să aibă parte de respect prin noua lege a pensiilor", a declarat Simona Bucura-Oprescu, la RTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel