Ministrul Mediului, ședință de urgență din cauza codurilor de vreme severă emise pentru mai multe zone din România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Pratik Gupta, Pexels
Fotografie de la Pratik Gupta, Pexels
Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor hidro-meteo!

„Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P. Ședința extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (A.N.M) dar și a prognozelor hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

Astfel, potrivit meteorologilor, AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD GALBEN valabilă pentru intervalul 03 iunie, ora 11 – 04 iunie, ora 06, vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, local, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul și nord-vestul Munteniei, Dobrogea și în vestul și sud-vestul Transilvaniei. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp. Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sud-vestul teritoriului.

Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni, iar în Moldova și în jumătatea estică a Munteniei, temporar, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50...60 km/h.

AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD PORTOCALIU (03 iunie, ora 12 – 03 iunie, ora 22) vizează averse torențiale în județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova. În județele menționate mai sus și în zona de munte a județelor Caraș – Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova, vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 40...50 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).

De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ  de COD GALBEN pentru intervalul 03.06.2023, ora 12:00, – 4.06.2023, ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Mureş, Timiş, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova și râurile din Dobrogea (judeţele:Tulcea şi Constanţa).

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ  de COD PORTOCALIU este valabilă pentru intervalul 03.06.2023, ora 14:00 – 04.06.2023, ora 14:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa și Prahova. 

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce, cu probabilitate şi intensitate mai mare, pe unele râuri din judeţele: Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt.

În urma avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de ANM și INHGA, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS a dispus intensificarea monitorizării cursurilor de apă, pregătirea, în teren, a formațiilor de intervenție ale Administrațiilor Bazinale de Apă și ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor. ”Populația trebuie să fie atentă la avertizările emise de autorități, iar echipele ANAR trebuie să fie pregătite pentru intervenție, cu mijloace și utilaje. La ora 12.30 vom avea un centralizator care să cuprindă toate echipele și utilajele pregătite pentru intervenții astfel încât, în fiecare zonă unde pot apărea probleme, să fim pregătiți de acțiune”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Se recomandă autorităților locale și populației să respecte indicațiile IGSU/IJSU și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel