Ministrul Marius Budăi, anunţ despre salariile care se majorează de la 1 septembrie: Impactul real îl vedem după ce facem prima lună de plată
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 17 aug 2022, 17:43
WhatsApp
Ministrul Marius Budăi a făcut, miercuri, câteva precizări, în contextul în care Ministerul Muncii a publicat, în transparență decizională, noua formă a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Toți bugetarii, care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării, vor primi o pătrime dintre suma prevăzută în această grilă și salariile în plată.

„Pentru că știm în ce situație economică trecem cu toții, trebuie să avem grijă, în egală măsură, și de partea economică și de fiecare ramură salarială, și mă refer aici la salariații din mediul bugetar, dar și de salariații din mediul privat. Mai ales, suntem foarte atenți la categoriile vulnerabile!”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, miercuri după-amiază, la Antena 3.

„Da, acordăm, începând cu 1 august, o pătrime din diferența salarială, care va fi încasată cu luna septembrie, sursa de finanțare este bugetul de stat cu încadrarea în actualele prevederi legale. Pentru că au mai fost posturi vacante care nu au fost ocupate”, a spus Marius Budăi.

Întrebat care e majorarea medie pentru un salariat la stat, ministrul Marius Budăi a oferit următorul răspuns: „Nu este o majorare foarte mare, 70-80 lei, până la 100-150 de lei. Impactul real îl vedem după ce facem prima lună de plată!”

„Având în vedere obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice, întrucât criza generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, dat fiind faptul că, ulterior, prin liberalizarea preţurilor la energie ca măsură impusă la nivel internaţional şi european s-a generat o creştere fără precedent a preţului la energia electrică, gazele naturale, precum şi la combustibil care a avut impact atât asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru populaţie, precum şi asupra creşterii preţurilor la bunurile de consum, determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei, deoarece criza războiului din Ucraina a determinat la rândul său un impact puternic asupra preţurilor la bunurile de consum întrucât Ucraina este un mare producător şi exportator de cereale pentru Uniunea Europeană, iar odată cu declanşarea războiului aceste importuri, mai ales la cereale, s-au diminuatsemnificativ astfel încât impactul asupra preţului la bunurile de consum destinate populaţiei a fost unul semnificativ, în considerarea faptului că în lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă, având în vedere faptul că drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr.II "Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Sănătate şi asistenţă socială»" la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ care au beneficiat de la începutul anului 2022 de o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă. Art.I

La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1202 din 18 decembrie 2021, cu modificările ulterioare, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (41) – (42), cu următorul cuprins:

„(41) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) și prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?