Alina Gorghiu: E de necrezut maniera în care creşte numărul de dosare în care sunt implicaţi minori
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat marţi, la Târgovişte, că numărul de dosare în care sunt implicaţi minori creşte într-un ritm 'de necrezut'.

Declaraţia a fost făcută la inaugurarea Judecătoriei Târgovişte, după lucrări de consolidare şi modernizare.

'Este un spaţiu impresionant, am avut ocazia să îl vizitez. Aşa, foarte pe scurt: cinci săli de judecată, patru săli de şedinţă, cinci de deliberare, două de aşteptare, se adaugă o sală de audiere minori. Şi să ştiţi că mi-am luat angajamentul ca în mandatul meu, cât o fi, mult, puţin, să fac imposibilul şi să generăm câte o sală de audiere minori în fiecare instanţă, pentru că este de necrezut maniera în care creşte numărul de dosare în care sunt implicaţi minori.', a spus Alina Gorghiu.

'Este un lucru care arată multe despre o societate, dar, din perspectiva Ministerului Justiţiei, şi, sunt convinsă, a sistemului în ansamblul său, va trebui să ne preocupăm şi pentru acest lucru', a afirmat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Lucrările de consolidare şi modernizare ale sediului Judecătoriei Târgovişte au costat 17 milioane de lei, durata de execuţie a fost de doi ani şi investiţia a fost făcută prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). 

Citește și: Alina Gorghiu, despre pensionările masive din magistratură: Sistemul de justiţie nu va mai avea această problemă

Ieşirile la pensie din magistratură din ultimele luni sunt „îngrijorătoare”, însă nu în maniera „de a speria”, a declarat, joi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, care a spus că, la începutul anului 2024, vor intra în sistem 700 de noi judecători şi procurori.

'Au fost câteva luni foarte complicate pentru sistem, dar vacuumul din instanţe şi din parchete nu este generat de ultimele luni. Au fost doi ani, din păcate, în care nu am avut examen, nu s-a putut da examen la Institutul Naţional al Magistraturii din motive pe care le ştiţi – o lege a Parlamentului care a fost declarată neconstituţională. Ca atare, intrări în sistemul judiciar nu au fost în acea perioadă, motiv pentru care prejudiciul referitor la resursa umană de acolo ni se trage. (…)

Vreau să vă informez că, la începutul anului 2024, când se vor fi finalizat examenele, vom avea aproape 700 de magistraţi noi în sistem. Sunt o parte la INM, o parte din cei care sunt de profesii juridice cu vechime 5 ani, care au acceptat să dea examenul pentru a intra în magistratură', a declarat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Alina Gorghiu a adăugat că va fi o 'infuzie' de cadre noi în sistemul de justiţie, în contextul în care deficitul este 'destul de mare'.

'Ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem. A fost un dialog foarte bun, i-aş spune, constructiv cu toţi şefii din sistem şi mesajul pe care l-au transmis a fost unul corect. Important e să beneficiem de resursă umană de calitate şi să găsim soluţii pentru a nu arunca în fiecare zi o altă anatemă pe sistemul de justiţie din România. 

De aceea, eu, în ieşirile mele publice, în comunicarea pe care o am cu sistemul încerc să-mi păstrez echilibrul, chiar dacă de multe ori, vedeţi, e destul de facil să spui: «Vai, ei sunt specialii, ei sunt cei care beneficiază de salarii mai mari». E firesc să am grijă ca această presiune pe sistemul de justiţie să nu fie la cote alarmante. Dar vom regla această situaţie', a declarat Gorghiu. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel