Ministrul Justiției din Franța a fost trimis în judecată pentru conflict de interese
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al Justiției, a fost trimis în judecată.

Curtea de Justiţie a Republicii (CJR) a ordonat luni un proces împotriva ministrului justiţiei francez, Eric Dupond-Moretti, acuzat că a profitat de funcţia sa pentru a regla conturi cu magistraţi cu care a avut diferende pe când era avocat, au anunţat luni avocaţii ministrului, transmite AFP.

Decizia Curţii constituie o premieră în Franţa pentru un ministru al justiţiei în funcţie.

Avocaţii lui Moretti au anunţat imediat contestarea ordinului la Curtea de Casaţie.

'Revine de acum adunării în plen a Curţii de Casaţie să se sesizeze în acest dosar şi să se pronunţe mai ales cu privire la numeroasele nereguli din acest dosar din ultimii doi ani, printre care figurează în primul rând poziţionarea atipică, pentru că a fost neloială şi părtinitoare, a procurorului general de la lângă Curtea de Casaţie', François Molins, a declarat avocatul Rémi Lorrain.

Fost avocat pledant, Moretti, numit la conducerea Ministerului Justiţiei în vara lui 2020 şi reconfirmat în funcţie după realegerea preşedintelui Emmanuel Macron în luna mai, a fost pus sub acuzare de CJR în iulie 2015.

Eric Dupond-Moretti este acuzat că, odată instalat în fruntea ministerului, a profitat de funcţia sa pentru a regla conturi cu magistraţi cu care a avut diferende pe când era avocat, acuzaţie pe care el o contestă.

O anchetă judiciară a fost deschisă în ianuarie 2021 în urma unor plângeri ale sindicatelor de magistraţi şi asociaţiei anticorupţie Anticor, care denunţau conflicte de interese după venirea lui Moretti la minister, scrie Agerpres. 

Autorii loviturii de stat din Burkina Faso acuză Franța că se implică în țara lor și ca vor să-i înlăture de la putere 

Militarii care au preluat puterea în Burkina Faso au acuzat sâmbătă Franţa că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba, înlăturat de la putere în urmă cu o zi, să pregătească o contraofensivă, acuzaţie dezminţită de Paris, transmite AFP, relatând că la Ouagadougou situaţia era din nou tensionată.

Locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, el însuşi ajuns la putere în ianuarie printr-un puci, a fost demis din funcţie de militari vineri seara şi înlocuit în fruntea juntei de Ibrahim Traoré, un tânăr căpitan de 34 ani.

Într-o scurtă declaraţie televizată, puciştii au afirmat că Damiba 's-ar fi refugiat în interiorul bazei franceze de la Kamboinsin, pentru a plănui o contraofensivă' spre a 'semăna tulburări în cadrul forţelor noastre de apărare şi de securitate' (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel