Ministrul Ivan, explicații după ce o pană IT a dat peste cap mai multe aeroporturi, bănci și spitale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Freepik/ rawpixel.com
FOTO: Freepik/ rawpixel.com
În cursul zilei de vineri, o avarie majoră a sistemelor informatice a afectat aeroporturi, bănci, spitale și magazine din întreaga lume.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat la Digi24 că rețelele, infrastructura și entitățile guvernamentale esențiale din România nu sunt afectate direct de aceste probleme tehnice globale. Ivan a subliniat că autoritățile române s-au mobilizat rapid pentru a asigura funcționalitatea infrastructurilor critice și pentru a avea soluții alternative pregătite.

„Rețelele esențiale din România nu sunt afectate în mod direct. Autoritățile din România s-au mobilizat imediat și ne-am asigurat că avem soluții de rezervă pentru infrastructurile esențiale. Astăzi, nu avem nicio entitate guvernamentală sau companie de stat esențială afectată de această problemă tehnologică globală. Totuși, perturbările la zboruri și alte servicii vor continua cel puțin o zi sau două după remedierea problemei,” a explicat ministrul Bogdan Ivan.

El a comparat situația cu un răspuns autoimun al organismului, subliniind că nu a fost vorba de atacuri cibernetice, ci de o actualizare eșuată a software-ului de securitate cibernetică realizată de CrowdStrike:

„Astăzi, în clipa în care vorbim, nu avem nicio entitate guvernamentală sau companie de stat esențială afectate de această problemă tehnologică apărută la nivel mondial. Este evident că vorbim de o reacție în lanț, atunci când avem sisteme informatice care controlează de exemplu zborurile aeronavelor din Germania, Spania sau state din emiratele arabe care au legătură directă cu zboruri de la noi. Dacă a apărut o întârziere într-un aeroport de la noi în Germania cu un avion care trebuia să ajungă în București, în Otopeni și care ulterior urma să se deplaseze către altă locație, este evident că acel avion, neputând să decoleze din Germania sau din Spania, nu a mai ajuns în București și a apărut această diferență de timp până când el va putea să fie operațional și să-i ducă pe oameni acolo unde aveau de mers. Suntem în picioare din punct de vedere al organizării, cu toate instituțiile responsabile de tot ceea ce înseamnă securitate cibernetică iar acum, când vorbim noi, nu avem nicio entitate guvernamentală afectată sau companie de stat afectată de acest efect al problemei tehnice apărute la nivel mondial.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Nu vorbim despre servicii de cloud, ci de o problemă de securitate cibernetică apărută în urma unei versiuni noi a softului de securitate cibernetică, care este implementat de compania Crowdstrike, și care nu a reușit să fie una viabilă. Un exemplu este sistemul medical care, în cazul unei boli autoimune, atunci când corpul consideră proprii antiviruși ca fiind problemă și îi atacă cu o zonă de imunitate. Nu au avut loc atacuri cibernetice, ci doar a fost o încercare de a reînnoi softul de securitate cibernetică de către această companie, care a eșuat și a dat peste cap sistemele de la nivel mondial. Ultimul update îl am de la ora 13:03 când compania American Airlines a anunțat reluarea operațiunilor, zborurile de pe aeroportul din Berlin au fost reluate acum o oră.

Din o estimare pe care pot s-o fac, cred că este vorba de câteva ore până când vor fi repuse în funcțiune aceste sisteme, cu precizare că odată ce ai deja un delay de 4-5 ore pe un sistem de acest gen, inclusiv când vorbim despre zboruri, efectele, după ce sistemul informatic va fi din nou în picioare, vor dura mult mai mult decât până atunci până când pune sistemul informatic în picioare, adică cel puțin o zi, două vor fi perturbări în privința zborurilor, cu siguranță”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel