Ministrul german de Externe Annalena Baerbock, vizită în România; Întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu / Update
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Şefa diplomaţiei germane acuză Rusia de atac la valorile fundamentale ale ONU
Şefa diplomaţiei germane acuză Rusia de atac la valorile fundamentale ale ONU
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, urmează să propună alocarea a 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă consecinţelor conflictului din Ucraina, transmite agenţia DPA, care menţionează că anunţul va fi făcut vineri de şefa diplomaţiei germane la Bucureşti, unde se desfăşoară cea de-a doua ediţie a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.    

Facturile la energie în creştere pentru consumatorii casnici ar urma să fie subvenţionate cu 40 de milioane de euro, în timp ce 20 de milioane de euro vor fi alocate unui program de eficienţă energetică şi pentru investiţii în energii regenerabile, dar şi pentru drone dotate cu camere de luat vederi, dispozitive de imagistică termică, vehicule 4x4 şi scanere de paşapoarte la frontieră.

Alocarea acestor fonduri trebuie aprobată în prealabil de Bundestag, parlamentul german

Totuşi, agenţia DPA menţionează că alocarea acestor fonduri trebuie aprobată în prealabil de Bundestag, parlamentul german. La fel ca Ucraina, Republica Moldova este candidată oficială la aderarea la UE din luna iunie a acestui an. Ţara a primit sute de mii de refugiaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, aminteşte agenţia de presă germană.

MAE român a anunţat joi că reuniunea de vineri de la Bucureşti va fi coprezidată de ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, de omologa germană Annalena Baerbock şi de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.

Potrivit MAE român, Republica Moldova va fi reprezentată la acest eveniment de o importantă delegaţie ministerială, condusă de ministrul muncii şi protecţiei sociale Marcel Spatari.

Maia Sandu, intervenţie online în deschiderea conferinţei

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea o intervenţie online în deschiderea conferinţei. Prima Conferinţă de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc pe 5 aprilie, la Berlin, şi a generat un important sprijin politic, financiar şi tehnic, în beneficiul direct al acestei ţări.

Astfel, Conferinţa de la Berlin a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar şi asistenţă financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova, precum şi ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane euro.

În cursul vizitei sale în România, Baerbock va avea întrevederi la Bucureşti cu premierul Nicolae Ciucă şi cu şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, urmând să abordeze teme legate de politica bilaterală şi europeană, să se consulte cu privire la situaţia din Ucraina şi să discute despre intensificarea cooperării în domeniile politicii de securitate, economiei, climei şi energiei.

Şefa diplomaţiei germane va vizita apoi portul Constanţa de la Marea Neagră, unul dintre centrele alternative propuse pentru exportul cerealelor ucrainene, care nu au mai putut fi exportate din porturile ucrainene de la începerea războiului. 

Știrea inițială

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, va fi în vizită la Bucureşti şi Constanţa, vineri, pentru a co-prezida conferinţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova şi pentru a se întâlni cu oficiali români. 

Annalena Baerbock va co-prezida cea de-a doua conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova alături de omologul său român, Bogdan Aurescu şi de Chrysoula Zacharopoulou, secretar de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, anunţă Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Oficialii vor face apel la ţările participante să continue şi să dezvolte măsurile de sprijin pentru Republica Moldova de la prima conferinţă ministerială din 5 aprilie de la Berlin, de exemplu privind situaţia refugiaţilor din Ucraina, gestionarea frontierelor, securitatea energetică şi rezilienţa economică.

Întrevederi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

În cursul după-amiezii, ministrul Annalena Baerbock va avea întrevederi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Aceştia vor discuta pe teme legate de politica bilaterală şi europeană, se vor consulta cu privire la situaţia din Ucraina, precum şi intensificarea cooperării în domeniile politicii de securitate, economiei, climei şi energiei. Cei doi miniştri de Externe vor semna plicul prima zi cu timbrul comemorativ cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie.

Vizită la Constanța

În continuare va avea loc o întâlnire cu preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România. În prima parte a serii, ministrul Afacerilor Externe Annalena Baerbock se va deplasa în portul Constanţa, unde, împreună cu oficiali locali şi reprezentanţi ai unor companii germane, va discuta despre exporturile de cereale din Ucraina prin portul Constanţa.

Citește și - Germania va înceta să mai cumpere cărbune rusesc la 1 august şi petrol rusesc de la 31 decembrie

Germania va înceta orice achiziţie de cărbune rusesc la data de 1 august, urmând ca achiziţiile de petrol rusesc să înceteze la data de 31 decembrie, o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energie prima economie europeană, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies, transmite Reuters.

În viitor, cea mai mare provocare va fi acoperirea golului care va apărea în momentul în care întreaga Uniune Europeană se va elibera de cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze pe an pe care îi furnizează Rusia, a apreciat Joerg Kukies.

'Vom renunţa complet la cărbunele rusesc în câteva săptămâni', a declarat Joerg Kukies la un forum pe energie organizat la Sydney de Guvernul Australiei şi Agenţia Internaţională a Energiei.

Anterior, Rusia furniza 40% din necesarul de cărbune al Germaniei şi 40% din necesarul de petrol. 'Oricine ştie care este istoria oleoductului Drujba, care a fost un instrument al imperiului sovietic în Europa de Est, ştie că eliminarea acestei dependenţe nu este un lucru uşor dar este ceea ce vom face în câteva luni', a mai spus Joerg Kukies.

Germania construieşte în regim de urgenţă terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate dar Joerg Kukies a subliniat că, deşi SUA şi Qatarul pot furniza împreună Europei o cantitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze lichefiate, această cantitate nu va fi suficientă pentru a acoperi golul creat ca urmare a renunţării la gazele naturale ruseşti livrate prin conducte.

'Simpla dorinţă nu va duce la rezolvarea acestei probleme', a spus Joerg Kukies. Acesta a adăugat că deşi Germania este concentrată pe tranziţia la emisii zero, şi recent a introdus acte legislativ pentru a accelera dezvoltarea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile, gazele vor fi esenţiale în procesul de tranziţie energetică. Vezi știrea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel