Ministrul Finanţelor: România se retrage din Banca Internaţională de Investiţii şi Banca Internaţională de Cooperare Economică
Autor: Julia Pandi | Publicat pe: 02 Martie 2022, 21:57
WhatsApp
Adrian Câciu, ministru de Finanțe/ gov.ro
Adrian Câciu, ministru de Finanțe/ gov.ro
România se retrage din Banca Internaţională de Investiţii (BII) şi Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, a anunţat miercuri seara ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

România se retrage din Banca Internaţională de Investiţii (BII) şi Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, a anunţat miercuri seara ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare, conform Agerpres.

"România susţine ferm măsurile coordonate la nivel european în această criză"

'România susţine ferm măsurile coordonate la nivel european în această criză şi este pe deplin angajată în implementarea tuturor sancţiunilor agreate. În actuala situaţie, este crucial ca toate Statele Membre să contribuie la apărarea valorilor noastre fundamentale.

În acelaşi timp, trebuie să găsim soluţii rapide şi coordonate pentru a împărţi atât povara costurilor, cât şi pe cea a riscurilor care derivă din această criză', a subliniat ministrul Finanţelor.

De asemenea, Adrian Câciu a apreciat că discuţia privind revizuirea Pactului de Creştere şi Stabilitate trebuie să reflecte abordarea flexibilă necesară în ceea ce priveşte investiţiile publice şi cheltuielile în domeniul apărării.

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au avut miercuri un schimb de opinii privind coordonarea aspectelor economice şi financiare în contextul crizei din Ucraina, eveniment desfăşurat în regim de videoconferinţă.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a prezentat o informare cu privire la situaţia economică actuală şi impactul imediat sau anticipat al sancţiunilor europene impuse Federaţiei Ruse.

De asemenea, comisarul european Paolo Gentiloni, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, şi directorul Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, au făcut o evaluare a efectului sancţiunilor atât asupra economiei ruseşti, cât şi asupra economiei europene.

Cele mai importante sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană în domeniul financiar-bancar

Printre cele mai importante sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană în domeniul financiar-bancar sunt îngheţarea activelor pentru 7 bănci ruseşti, interzicerea cumpărării de acţiuni în UE de către companiile de stat din Rusia, restricţionarea depozitelor cetăţenilor ruşi la maximum 100.000 euro în băncile europene, interzicerea cumpărării de bonduri europene de către Rusia şi îngheţarea rezervelor Băncii Centrale din Federaţia Rusă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?