Ministrul Finanţelor (PNL) dă asigurări că banii pentru pensii există şi vor fi viraţi la timp
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Marcel Boloș, ministrul Finanţelor Publice, dă aigurări că există banii pentru plaja pensiilor, după recalculare. 

”Este o perioadă istorică pentru ceea ce înseamnă reforma sistemului de pensii românesc, pentru ceea ce înseamnă înlăturarea inechităţilor şi dacă este să dăm Cezarului ce este al Cezarului, trebuie să ne reamintim că această reformă a fost inclusă în anul 2021 în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi au fost fixate câteva obiective. Dintre cele mai importante sunt înlăturarea inechităţilor în sistemul public de pensii, asigurarea sustenabilităţii acestei categorii de cheltuieli şi în proiecţiile pe care le-am realizat la nivelul Ministerului Finanţelor ponderea acestor categorii de cheltuieli cu pensiile în PIB rămâne constantă cu tendinţe de scădere în perioada 2030-2031, deci din acest punct de vedere putem spune că legea în ansamblul său şi-a atins obiectivul, acela de a avea România un sistem de pensii sustenabil” a declarat Marcel Boloș. 

Marcel Boloş a prezentat cifre privind evoluţia cheltuielilor cu sistemul public de pensii în România, arătând că, dacă în anul 2020, bugetul alocat pensiilor era de 81,4 miliarde lei, anul acesta bugetul urcă la 136,3 miliarde lei, conform estimărilor, o creştere de peste 50%.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în conformitate cu planul, deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise vineri tuturor pensionarilor. El a subliniat că 3,8 milioane de pensii vor fi majorate, cu o creștere medie de aproape 27%.

"Începem cu subiectul aşteptat de milioane de români: recalcularea pensiilor, care este una dintre marile priorităţi ale acestei guvernări. Alături de Ministerul Muncii şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice ne asigurăm azi că totul este în grafic şi deciziile de recalculare pleacă vineri spre toţi pensionarii, conform planului. Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România, iar creşterea medie a pensiilor este de aproape 27%", a precizat, miercuri, Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Două majorări

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că cei mai mulţi pensionari vor câştiga şi nimeni nu pierde.

"Am finalizat recalcularea. Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite. Guvernul Ciolacu asigură creşterea sustenabilă şi continuă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creşterea anuală a pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare. Am eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile care ar fi putut duce la îngheţarea pensiilor până în 2070", a spus Simona Bucura Oprescu.

"În 2024, cei mai mulţi dintre pensionari beneficiază de două majorări: prima majorare la 1 ianuarie 2024. Au crescut toate pensiile ca urmare a creşterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. A doua majorare la 1 septembrie 2024 pentru eliminarea inechităţilor prin recalcularea tuturor pensiilor. Cei mai mulţi vor câştiga, nimeni nu pierde", a mai spus ministrul. 

Citește mai mult aici: Recalcularea pensiilor, încheiată: Începe distribuirea! Când vor primi mai mulți bani pensionarii care nu beneficiază, acum, de majorare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel