Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat cum vor fi testați antidrog copiii în școli
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat cum vor fi testați antidrog copiii în școli / Foto: Pexels
Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat cum vor fi testați antidrog copiii în școli / Foto: Pexels
Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat de ce se vrea testarea antidrog a copiilor în școli.

Specialiștii de la Ministerul Educației lucrează la o lege pentru testarea antidrog în școli, a spus Ligia Deca la Antena 3 CNN. Totodată, ministrul Educației a explicat de ce se dorește această testare antidrog a elevilor și cum vor fi realizate testele.

"În acest moment vorbim de un plan național de acțiune pentru siguranță școlară. Obiectivul este siguranța în școală pentru a putea avea un proces educațional de calitate și pentru a avea școli în care elevii și profesorii se simt în siguranță.

În plan național pe care l-au semnat împreună Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei și Ministerul Culturii. Vorbim de o serie întreagă de acțiuni.

Ligia Deca, despre elaborarea unui cadru normativ

Între ele este și elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli pe baza unor proceduri:

1. Să implice acordul părințiilor.

2. Să asigure confidențialitatea și nediscriminarea.

3. Să evite stigmatizarea sau bulling-ul", a spus Ligia Deca. 

Ce se va întâmpla atunci când un copil va fi depistat pozitiv

Atunci când a fost întrebată ce se va întâmpla în momentul în care un copil suspect că este consumator va fi depistat pozitiv, Ligia Deca a spus:

"Primul pas pe care trebuie să-l facem în cazul confirmării unei astfel de suspiciuni este să fie informată familia. Să știe ce înseamnă un plan de consiliere, să știe cum să sprijine copilul pentru a ieși din situația de dependență și împreună cu școala să poată să facă măsurile necesare pentru a-i nu fi afectat copilului, dreptul la educație.

În niciun caz nu ne dorim ca acest proces prin care asigurăm siguranța în școli, stigmatizează anumiți copii. Ceea ce ne dorim este ca acei copii care sunt într-o situație de vulnerabilitate, pentru că asta este dependența de droguri, să existe toate informațiile în așa fel încât copilul să fie ajutat să iasă din această stare de dependență. Finalitatea este prevenirea consumului de droguri în școli și ajutarea tinerilor care au diferite dependențe, inclusiv cea de droguri. Școala, în primul rând trebuie să facă zona de informare, educare, privind efectele consumului de droguri".

Ministrul Educației: Cu siguranță nu va fi din această toamnă

Întrebată când ar putea fi implementat acest proiect, Ligia Deca a declarat: "Odată ce grupul de lucru va fi constituit va fi anunțat și calendarul de lucru. Cu siguranță nu va fi din această toamnă, dar ceea ce cu siguranță vom avea sunt campaniile de informare pe care ministerul Educației le-a realizat și în ceilalți ani cu centrele de evaluare și consum de droguri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel