Ministrul economiei de la Berlin: Germania nu se poate baza pe gazul rusesc în această iarnă
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Robert Habeck, ministrul Economiei de la Berlin, susține că nu se poate baza pe livrările de gaze din Rusia în această iarnă.

Germania devine din ce în ce mai pesimistă în ceea ce privește rolul companiei rusești Gazprom PJSC în furnizarea combustibilului vital în cele mai friguroase luni, notează publicația Bloomberg.

Gazprom a întrerupt livrările către Europa prin conducta sa principală declarând că va dura trei zile începând de miercuri, iar în Europa există așteptări tot mai mari că aceste fluxuri vor fi folosite ca o modalitate de a presa blocul cu privire la sancțiuni.

Guvernul german se pregătește deja pentru întreruperi continue din cauza unor noi lucrări de întreținere la Nord Stream la mijlocul lunii octombrie, potrivit unor persoane familiare cu gândirea administrației. Această oprire ar putea fi chiar mai lungă decât cea actuală, a declarat una dintre persoane.

"Nu ar trebui să ne bazăm pe faptul că gazul va veni prin conducta Nord Stream 1 în timpul iernii", a declarat Habeck reporterilor joi la Berlin, adăugând că nu este în contact cu furnizorul rus de stat. "Ceea ce mă aștept este că nu ne putem baza în niciun fel pe Rusia, sau pe Gazprom, restul sunt pure speculații", a spus ministrul de Economie al Germaniei.

Habeck și cancelarul german Olaf Scholz au acuzat Kremlinul că exploatează dependența Europei de energia rusă ca represalii la sancțiunile impuse după ce a invadat Ucraina.

În timpul verii, când cererea este scăzută, Europa și-a umplut instalațiile de stocare a gazelor și este acum cu aproximativ două luni mai devreme decât era prevăzut, contracarând riscul ca Moscova să mențină livrările la un nivel minim.

Germania a anunțat joi că va închiria un terminal plutitor suplimentar pentru importul de gaze naturale lichefiate, pe lângă cele patru pe care le instalează deja, pentru a încerca să înlocuiască fluxurile din Rusia.

Germania răspunde cererii de reparații de război venită din partea Poloniei: Chestiunea este închisă

Chestiunea reparaţiilor de război este închisă, a declarat joi un purtător de cuvânt al MAE german, după ce Varşovia a anunţat că va cere Berlinului compensaţii de peste 1.300 de miliarde de euro pentru pagubele provocate Poloniei de către nazişti în al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

Poziţia guvernului german rămâne neschimbată, chestiunea reparaţiilor a fost închisă, a răspuns într-un mesaj scris purtătorul de cuvânt citat.

Polonia a renunţat la reparaţii suplimentare cu mult timp în urmă, în 1953, şi de atunci a confirmat de mai multe ori această renunţare. Aceasta este o bază esenţială a fundaţiei ordinii europene de astăzi. Germania îşi recunoaşte responsabilitatea morală şi politică pentru al Doilea Război Mondial, mai notează reprezentantul Berlinului.

Reacţia vine după ce liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că Polonia va cere oficial Germaniei reparaţii de război în valoare de 6.200 de miliarde de zloţi, peste 1.300 de miliarde de euro, sumă despre care a adăugat că a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, prin urmare ea ar putea chiar să crească.

Din această sumă o parte foarte serioasă reprezintă compensaţia pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi", a mai spus liderul de facto al Poloniei, la o conferinţă de presă organizată după ce o comisie parlamentară poloneză a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945.

Înainte ca respectiva comisie parlamentară să publice raportul, liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, fost premier liberal şi fost preşedinte al Consiliului European, a acuzat guvernul conservator de la Varşovia că prin publicarea acestui document duce "o campanie anti-germană.

Guvernul comunist polonez a semnat în anul 1954 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord ca fiind nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel