Ce se întâmplă cu șoferii depistați pozitiv la drugtest. Predoiu, conferință de presă după adoptarea modificărilor OUG 84/ video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a susținut declarații de presă despre OUG 84.

Idei principale:

  • Guvernul a adoptat oficial modificările OUG 84;
  • Ordonanța instituie un termen de 72 de ore până când șoferii trebuie să primească permisul înapoi, dacă rezultatele de la IML nu se concretizează;
  • Investigațiile se vor efectua doar la IML. În cadrul ordonanței precedente, analizele puteau fi efectuate și de către laboratoarele Poliției Române;
  • Cătălin Predoiu îi reproșează premierului atacul realizat în cadrul conferinței de presă premergătoare ședinței. Marcel Ciolacu a declarat atunci: „Sper că domnul ministru Predoiu și-a învățat lecția și nu va mai pune căruța înaintea cailor”.
  • Șeful MAI susține că are datoria față de instituție și față de PNL să-i reamintească premierului Marcel Ciolacu că dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanță a început încă din toamna anului trecut.
  • Cătălin Predoiu apără măsurile luate împotriva consumului de droguri, susținând că îi este scoasă de sub context declarația, de la începutul mandatului, potrivit căreia lupta cu traficul este pierdută.
  • Ministrul de Interne susține că Poliția Română a înlocuit aparatele drugtest cu probleme, manufacturate în China. În momentul de față, potrivit spuselor acestuia, Poliția Română are la dispoziție același model de aparate folosit în restul statelor Uniunii Europene.
  • Ministrul de Interne susține că a crescut numărul de polițiști care se ocupă direct cu traficul de droguri cu 200. Informația privind numărul membrilor întregii echipe este clasificată.
  • Potrivit lui Cătălin Predoiu, cantitățile confiscate în ultima perioadă au crescut semnificativ, cu peste 30% față de anii precedenți;
  • Cătălin Predoiu se apără în fața acuzațiilor de heirupism, în procesul de elaborare a OUG, susținând că a luat în calcul întregul ansamblu de măsuri.
  • Întrebat de situațiile în care șoferilor le-ar putea fi suspendat permisul din cauza medicamentelor de răceală, în urma erorilor aparatelor drugtest, ministrul a declarat că „orice chestiune care ține de domeniul medical trebuie să își găsească răspunsul din partea celor care se ocupă de sistemul medical, nu țin de treaba polițistului”. Acesta susține că încă din 2014 s-a subliniat nevoia unei legi care să specifice substanțele interzise la volan. Cu toate acestea, Cătălin Predoiu a evitat să răspundă dacă a semnalat în tot acest timp urgența legiferării în acest sens, declarând că „legile trebuie cunoscute de toți cetățenii, nu este rolul Ministerului de Interne să semnaleze altor instituții ce legi sunt sau nu în vigoare”.
  • Întrebat dacă își pune problema unei demisii, Cătălin Predoiu a declarat: „nu cred că termenul de scandal este unul potrivit, adecvat și care reflectă realitatea”. Acesta susține că nu sunt tensiuni în Guvern.

 

Vezi conferința de presă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel