Data actualizării:
Data publicării:

Ministrul de Interne al Franței, Gérald Darmanin, susținut de unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Funcția vizată era cea de premier

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captura video
FOTO: captura video
Ministrul de Interne al Franței, Gérald Darmanin, are legături puternice cu oamenii de afaceri, inclusiv cu cei mai importanți dintre ei. Unul chiar l-a pus pe ”lista scurtă” pentru funcția de premier.

Bernard Arnault, al doilea cel mai bogat om al lumii, potrivit revistei Forbes, a fost cel care a făcut presiuni la Palatul Élysée, în perioada revoltelor din Franța, când se negocia schimbarea din funcție a premierului, Elisabeth Borne.

Pentru înlocuirea premierului, Bernard Arnault i-a menționat pe candidații putativi din rândurile dreptei, Bruno Le Maire, Sébastien Lecornu și mai ales Gérald Darmanin, asupra căruia a insistat în mod deosebit, potrivit a două persoane care cunosc schimburile dintre șeful statului și Bernard Arnault, scrie Politico.

Potrivit sursei menționate, Bernard Arnault a plecat de la întâlnirea sa, care nu a fost înscrisă pe agenda oficială - și pe care Élysée a refuzat să o confirme pentru Politico - convins că Gérald Darmanin va fi numit la Matignon.

Era atât de convins că Gérald Darmanin va fi numit la Matignon încât a informat telefonic mai multe persoane apropiate.

Zece zile mai târziu, premierul a fost confirmat în funcție. Dar episodul spune multe despre poziția ministrului de Interne în fața marilor șefi.

Darmanin vizează alegerile prezidențiale

Un sprijin care nu a fost suficient pentru a-l promova la Matignon, dar care ar putea fi crucial pentru viitor. Susținătorii săi, reuniți duminică în fieful său din Tourcoing pentru revenirea sa politică, sunt conștienți de ambițiile sale. La fel și susținătorii săi din lumea afacerilor.

De altfel, potrivit Le Figaro, Gérald Darmanin vizeză alegerile prezidențiale din 2027.

Bernard Arnault a făcut cunoștință cu Darmanin la Bercy la scurt timp după ce Emmanuel Macron l-a numit ministru al conturilor publice în mai 2017. De atunci, au existat schimburi frecvente între cei doi bărbați.

Un alt miliardar care nu poate fi ignorat în peisajul economic și mediatic, Vincent Bolloré, a stabilit și el legături cu fostul consilier regional pentru Hauts-de-France, pe atunci cu eticheta UMP, apoi LR.  

”Vincent [Bolloré] vede în el pe cineva ale cărui orientări politice nu sunt foarte îndepărtate de ceea ce gândește el, iar Vincent îl servește sistematic”, remarcă un important director de întreprindere, citând ca exemplu primele numere ale JDD în versiunea lui Geoffroy Lejeune, care, pe parcursul a trei ediții, a pus la loc de cinste acțiunile ministrului de interne, mai arată Politico.

Înzestrat cu simțul uman, Gérald Darmanin nu ratează nicio ocazie de a-și cultiva relațiile cu șefii.

”Întotdeauna ai ceva de întrebat unui ministru de interne”, spune același director de companie de prim rang, care afirmă că Gérald Darmanin i-a oferit servicii "ca oricare altul", în special în materie de securitate personală.

Citește și: Președintele Nigerului este ținut în captivitate. Emmanuel Macron: Lovitura de stat este o lovitură împotriva democrației în Niger

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel