Data publicării:

Ministrul de Externe de la Kiev: Nu vom face niciun fel de concesii în ceea ce privește integritatea teritorială a Ucrainei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Dmytro Kuleba
Sursă foto: Facebook Dmytro Kuleba

Dmytro Kuleba spune că Ucraina nu va face niciun fel de concesii în ceea ce privește integritatea teritorială a țării.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, a declarat că nu vor exista nici un fel de concesii în problema integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici un fel de dialog direct cu liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk. El a precizat că acestea sunt doar două dintre „liniile roşii” ale Kievului privind soluţionarea conflictului din Donbas.

„Unele dintre aceste “linii roşii”, despre care pot să comentez în mod public, sunt: nici un fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce înseamnă că Donbasul şi Crimeea fac parte din Ucraina, şi nici un dialog direct cu aşa-numitele republici populare Lugansk şi Doneţk”, a subliniat ministrul ucrainean de externe într-o conferinţă de presă la Kiev, scrie Agerpres, preluând agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

Nu există o astfel de prevedere în Acordurile de la Minsk, a menţionat Kuleba în conferinţa de presă comună cu şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a efectuat luni o nouă vizită la Kiev, a doua în mai puţin de o lună, în contextul eforturilor diplomatice internaţionale pentru dezamorsarea crizei de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina.

Este doar în interesul Rusiei acest dialog direct între Kiev şi separatişti, asupra căruia insistă Moscova, a subliniat Dmitro Kuleba. În acest fel, Kremlinul încearcă să se debaraseze de statutul de participant nemijlocit la conflictul din estul Ucrainei şi să devină mediator între taberele beligerante, a afirmat el, evocând faptul că Moscova susţine constant că nu este implicată în niciun fel în războiul din Donbas.

A treia „linie roşie”, a indicat Kuleba, este că „poporul ucrainean va fi întotdeauna sursa deciziilor cu privire la politica externă a statului şi nimeni nu ne poate impune unde trebuie să ne mişcăm în politica externă şi ce ar trebui să facem”.

La 4 aprilie, ministrul ucrainean de externe declarase că autorităţile de la Kiev nu pot aplica Acordurile de la Minsk în condiţiile impuse de Rusia, care cere un dialog direct între Kiev şi autoproclamatele „republici” Lugansk şi Doneţk.

El nu a negat că Acordurile de la Minsk stau la baza soluţionării conflictului din Donbas, dar „interpretarea lor rusă” nu corespunde „intereselor Ucrainei”, a subliniat Kuleba, potrivit Bucpress.

Donbasul, sărăcit de Vladimir Putin. A fost cândva motorul economiei Ucrainei. ”Au luat totul. Nu a mai rămas nimic”

 

Zonele controlate de ruși din regiunile Lugansk și Donețk din Ucraina au fost cândva motoarele economiei țării, de acolo venind mai mulți politicieni influenți.

De acolo este cel mai bogat ucrainean, miliardarul Rinat Akhmetov, dar și fostul președinte Viktor Ianukovici, înlăturați de protestele de stradă care au declanșat invazia rusă în anul 2014, scrie The Wall Street Journal.

De atunci, însă, cele două zone, acum „republici populare” nominal independente din interiorul regiunilor mai mari Lugansk și Donețk, s-au transformat în enclave sărace, depopulate, care se bazează din ce în ce mai mult pe subvențiile rusești pentru a supraviețui. Aproape jumătate din populaţia cu vârsta necesară de a merge la război a părăsit Ucraina, fie pentru mult mai prospera Rusie, fie pentru restul Europei.

Cei care au rămas sunt în mare parte pensionari, membri ai serviciilor de securitate și oameni pur și simplu prea săraci pentru a se muta. Producția economică actuală a scăzut la aproximativ 30% din nivelul de dinainte de invazia rusă, estimează economiștii (citește continuarea AICI). ⁠

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel