Data publicării:

Guvernul lui Viktor Orban îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei: „Este timpul ca liderii ucraineni să oprească insultele îndreptate împotriva Ungariei”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru ceea ce Budapesta a numit „declarații ofensatoare” din partea ucraineană, referitoare la poziția Ungariei cu privire la invazia rusă.

The Guardian citează o declarație în care se spune: „Este timpul ca liderii ucraineni să oprească insultele îndreptate împotriva Ungariei și să recunoască voința poporului maghiar”.

În weekend, Viktor Orban a câștigat a patra rundă consecutivă de alegeri în Ungaria, iar apoi l-a inclus pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe lista inamicilor.

Orban l-a caracterizat pe Zelenskiy drept „un actor care folosește și lucrează cu cunoștințele pe care le-a dobândit” și a spus că nu va respecta nicio cerință care ar duce la situația în care „fiii noștri să moară în războiul altcuiva” și la „ruinarea” economiei Ungariei.

Cu toate acestea, Zelenski nu a cerut forțelor occidentale să intre în războiul terestru. Acesta a răspuns cuvintelor lui Orban sugerând că liderul maghiar va trebui să aleagă între Moscova și „lumea cealaltă” și că liderul ungar se teme de influența rusă.

Orban a aprobat sancțiunile, dar declară că nu este de acord cu ele

Orban, care a câștigat cu ușurință alegerile din weekend, a condamnat invazia Rusiei, pe care Kremlinul o descrie drept o „operațiune militară specială”, și nu a respins sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei.

Cu toate acestea, el s-a abținut să-l critice direct pe președintele Vladimir Putin și a spus că nu este de acord cu sancțiunile, respingând ideea de reducere a importurilor de petrol și gaze din Rusia, spunând că asta ar distruge economia Ungariei.

UE a acționat rapid și decisiv pentru a impune Moscovei o gamă fără precedent de sancțiuni după invazie, dar rămâne cu greu unită în privința interzicerii importurilor de petrol și gaze, deoarece mai multe state membre se bazează foarte mult pe energia rusă.

Orban, văzut de mult timp drept un ghimpe de către autoritățile Uniunii Europene de la Bruxelles, s-a confruntat cu critici rar întâlnite chiar și din partea aliaților săi naționaliști din Polonia vecină, din cauza atitudinii sale schimbătoare față de război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel