Lavrov al Rusiei bagă bățul prin gard în criza din Venezuela: Front comun cu Turcia și China. SUA, acuzate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sergei Lavrov, minitrul de Externe al Rusiei
Sergei Lavrov, minitrul de Externe al Rusiei
Odată cu acuzele dure aduse SUA, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a mai declarat că Moscova dorește să dezvolte relații mai puternice cu Venezuela, aliatul său strategic din America Latină.

Ministerul rus de Externe a declarat luni că ”farsa” Washingtonului cu privire la opoziția Venezuelei este menținerea controlului asupra resurselor țării latino-americane.

Pe 30 decembrie, opoziţia venezuelană l-a destituit pe şeful ”guvernului interimar”, Juan Guaido, autoproclamat ”preşedinte interimar”, care ar fi susținut de către SUA.

Congresul opoziției venezuelane, mai târziu, pe 5 ianuarie, l-a înlocuit pe Guaido și a anunțat numirea lui Dinorah Figuera ca ”președinte” și a Marianelei Fernandez și Auristelei Vasquez ca ”vicepreședinți” pentru perioada legislativă 2023-2024, informează Agenzia Nova.

”Este clar că sarcinile administratorilor ”revoluției de culoare” care a avut loc în Venezuela rămân aceleași… Scopul final al acestei farse nu este ascuns – păstrarea controlului asupra resurselor financiare ale statului venezuelan situat într-o jurisdicție străină. Aparent, vor fi folosite orice scheme pseudo-legale care să permită continuarea menținerii guvernului democratic al Venezuelei în exil la dispoziția unor astfel de lucruri, precum ”fiica” americană a statului petrolier în cauză, PDVSA – Citgo și aurul în Banca Angliei”, a menționat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Venezuela este țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Criza politică din Venezuela 

În Venezuela, la începutul lui 2019, protestele în masă împotriva președintelui Nicolás Maduro au început la scurt timp după ce acesta a depus jurământul. 

Juan Guaido, președintele Adunării Naționale controlată de opoziție, s-a auto-declarat șef de stat interimar. O serie de țări occidentale, dar și Statele Unite, au anunțat recunoașterea lui Guaido.

Maduro l-a numit pe președintele Parlamentului o marionetă a Statelor Unite. Rusia, China, Turcia și o serie de alte țări l-au susținut însă pe președintele ales democratic, Nicolas Maduro, ca președinte legitim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel