Data publicării:

Ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene merge la Curtea Penală Internaţională. Acesta reclamă "masacrele comise de Israel"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Riyad al-Maliki, ministrul de externe al Autorităţii Naţionale Palestiniene, a avut o întâlnire cu oficiali ai Curţii Penale Internaţionale de la Haga. 

Ministrul de Externe al Autorităţii Naţionale Palestiniene, Riyad al-Maliki, s-a întâlnit miercuri la Haga cu oficiali ai Curţii Penale Internaţionale (CPI), în plin conflict dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, transmite AFP.

"Astăzi, dr. Riyad al-Maliki (...) a vizitat CPI şi a avut întâlniri cu preşedintele, procurorul şi grefierul Curţii", a spus CPI într-un comunicat.

În ajun, domnul Maliki a deplâns inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU în faţa "masacrelor" (...) comise de Israel", care a răspuns cu atacuri neîncetate asupra Fâşiei Gaza la atacul sângeros comis pe 7 octombrie în Israelul de către Hamas.

Vizita diplomatului palestinian nu fusese anunţată. O înregistrare video difuzată de CPI îl arată pe acesta dând mâna cu preşedintele Curţii Piotr Hofmanski, procurorul general Karim Khan şi grefierul Osvaldo Zavala Giler înainte de începerea discuţiilor, scrie Agerpres.

CPI a refuzat să ofere detalii despre vizita ministrului Maliki, care urmează să ţină o conferinţă de presă joi dimineaţă la Haga.

Biroul procurorului general a declarat în octombrie că "strânge în permanenţă informaţii" în sprijinul anchetei sale asupra situaţiei din Teritoriile Palestiniene.

O anchetă este deschisă din 2021



În 2021, CPI a deschis o anchetă oficială despre situaţia din Teritoriile Palestiniene, în special despre presupusele crime comise de forţele israeliene, Hamas şi alte grupuri armate palestiniene.

Biroul procurorului a "înfiinţat o echipă dedicată pentru a avansa ancheta în legătură cu situaţia din statul Palestina".

Înfiinţată în 2002, CPI este singura jurisdicţie internaţională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii.

Israelul, care nu este membru al CPI, a refuzat să coopereze cu ancheta sau să îi recunoască jurisdicţia. 

Iranul acuză Israelul de genocid 

Iranul a acuzat miercuri Israelul de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza, în timp ce Israelul şi-a intensificat atacurile asupra acestui teritoriu palestinian ca răspuns la atacul sângeros al Hamas pe teritoriul său din 7 octombrie, transmite AFP.

"Atacurile regimului sionist au atins o asemenea intensitate încât se pare că obiectivul este masacrul poporului palestinian din Gaza", a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian într-o scrisoare adresată Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.

"Declaraţiile autorităţilor regimului israelian şi atacurile pe scară largă şi sistematice ale forţelor sioniste în Fâşia Gaza arată că este vorba de o campanie de genocid a poporului palestinian", a acuzat şeful diplomaţiei iraniene.

Tot miercuri, ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate din Iran, a acuzat Statele Unite că "dirijează într-un fel" operaţiunile Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza şi a decretat că "naţiunea palestiniană" va ieşi "învingătoare" din conflict.

Secretarul de stat american Antony Blinken a emis marţi un avertisment către Teheran, declarând că SUA vor răspunde "decisiv" în cazului oricărui atac efectuat de "Iran sau intermediarii săi" în Orientul Mijlociu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel