Data publicării:

Ministrul Budăi: 12 milioane de români vor beneficia de pachetul de măsuri sociale

Autor: Elena Didila | Categorie: Politica
WhatsApp
Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi
Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că de pachetul de măsuri sociale vor beneficia în jur de 12 milioane de români. 

Invitat într-o emisiune transmisă de postul B1 TV, Marius Budăi, ministrul Muncii, a oferit detalii despre măsurile sociale de sprijin care vor fi adoptate de Guvern în perioada următoare.

"Printre măsurile care vor fi luate se numără voucherele pentru alimente, voucherele pentru elevii cu burse sociale, creşterea valorii tichetelor de masă şi a sumelor pentru pacienţii din spitale şi la copiii din centrele de plasament, pentru că preţurile au fost majorate şi alocaţia de hrană nu mai e suficientă.

Pentru tot ceea ce am gândit sunt undeva până în jur de 12 milioane de români, deci practic peste jumătate din cetățenii acestei țări vor beneficia de aceste măsuri, măsuri cumulate atât pentru copii pentru a preveni abandonul școlar, măsuri pentru salariați. Trebuie sa luăm o decizie luni să vedem cu voucherul pentru pensionari până la ce valoare ne oprim, la valoarea pensiei mă refer. Pentru dublarea valorii hranei din spitale, în centrele de plasament iarăși se majorează valoarea zilnică a hranei", declară Marius Budăi.

Întrebat de unde va lua aceste fonduri pentru acoperirea cheltuielilor cu măsurile mai sus menționate, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat:

"Printre măsurile care vor fi luate se numără voucherele pentru alimente, voucherele pentru elevii cu burse sociale, creşterea valorii tichetelor de masă şi a sumelor pentru pacienţii din spitale şi la copiii din centrele de plasament, pentru că preţurile au fost majorate şi alocaţia de hrană nu mai e suficientă. Nu îi vom lua nici de la investiții nici de la împrumuturi. O parte din ei sunt din fonduri europene și o parte sunt de la bugetul de stat", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Suntem în discuție cu Comisia Europeana să relocăm niște bani din finanțările de fonduri europene, bani care și așa nu se vor cheltui până la sfârșit de 2023. Grija noastră este pentru categoriile cele mai vulnerabile. Aici trebuie să acționăm în primă fază", a subliniat acesta. 

"Decizia finală va fi luată luni"

Ministrul Budăi a asigurat că pentru toate aceste măsuri incluse în pachetul social, Ministerul are banii, menționând: "Altfel nu am fi discutat despre acordarea acestor vouchere, de dublarea cotei de hrană și de toate măsurile sociale".

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a afirmat miercuri, 6 aprilie 2022, că pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” are o valoare de aproximativ 17,3 miliarde de lei, din care peste 7 miliarde pentru pachetul social.

”În acest moment s-a mai pregătit un pachet, `Sprijin pentru România`, de aproximativ 17,3 miliarde de lei şi am plecat în primul rând să găsim sursa de finanţare, să rămână sustenabil şi să avem un buget totuşi sustenabil anul acesta, cu toate aceste crize suprapuse.

S-au găsit fonduri şi am început să discutăm cu comisarii europeni ca din exerciţiul financiar 2016-2020 să mutăm anumite sume-  unde iarăşi, cu regret trebuie să o spun, în cei doi ani de guvernare nu s-a reuşit o absorbţie măcar cât media europeană- și au fost de acord, şi Comisia este de acord ca să mutăm anumite sume, respectiv vreo 7 miliarde, 7,2 miliarde din cele 17,3, pentru pachetul social, să-l prindem din banii europeni”, a declarat Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel