Ministrul austriac de Interne, acuzat că încalcă drepturile omului. Vrea o directivă UE care să respingă persoanele sosite fără procedură de azil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, aflat în vizită în Bulgaria împreuna cu cancelarul Karl Nehammer, a solicitat  legalizarea refuzului unor solicitanți de azil, spunând că este nevoie de o nouă directivă UE în acest sens.

Este una dintre marile condiții puse Comisiei Europene și statelor membre de către guvernul austriac după ce a respins prin Veto aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Pentru a reduce numărul cererilor de azil în Austria și Uniunea Europeană este necesară o nouă directivă a UE de respingere a acestora, potrivit ministrului de interne Gerhard Karner (ÖVP), conform publicației Der Standard. 

Aceasta ar trebui să permită respingerea solicitanților de azil cu șanse mici sau inexistente de protecție fără a mai fi nevoie ca aceștia să treacă printr-o procedură de azil, a declarat luni un purtător de cuvânt al ministerului, pe marginea vizitei în Bulgaria a lui Karner și a cancelarului Karl Nehammer.

Propunerea de directivă provine dintr-un plan în cinci puncte pe care Karner l-a publicat în noiembrie. Într-o scrisoare de la acea vreme, el solicitase, de asemenea, Comisiei UE să acționeze în consecință.

Nu există proceduri pentru indieni și tunisieni

Deja duminică, Karner a cerut în mod repetat, în interviul "ZiB 2" din capitala bulgară Sofia, modalități mai ușoare de respingere a refugiaților din UE. Mai exact, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, este vorba despre crearea unei noi directive a UE privind returnarea solicitanților de azil, fără o șansă de facto de a li se acorda protecție – cum ar fi persoanele din India sau Tunisia, care au venit în UE prin Serbia în 2022.

"Directiva UE privind persoanele strămutate se aplică refugiaților de război din Ucraina. Pe această bază, oamenii au statut de protecție fără a fi nevoiți să solicite azil. În același timp, ar trebui să fie posibilă crearea unei directive care să permită refoulements fără a examina cererile de azil", a explicat purtătorul de cuvânt într-un interviu acordat Standard.

Propunerea nu a fost încă formulată, dar ministrul va continua să o pună în discuție, de exemplu în timpul unei vizite planificate în Suedia, care deține în prezent președinția Consiliului UE.

Experții văd încălcări ale drepturilor omului

Experții resping planul. Lukas Gahleitner-Gertz, de la Asylum Coordination, consideră că este o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Convenția de la Geneva privind refugiații nu permite astfel de lucruri, a declarat expertul constituțional Bernd-Christian Funk într-un interviu acordat Standard. Nu este posibilă returnarea solicitanților de azil fără a efectua o procedură corespunzătoare în cazul lor.

Pe baza Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii, o directivă de repatriere este "poate posibilă din punct de vedere juridic, dar practic imposibil de realizat", spune Funk. Întrebarea cu privire la ce trebuie să facă cu persoanele respinse și cine ar trebui să asigure returnarea acestora poate fi clarificată – dacă este cazul – numai prin consensul tuturor statelor membre. Un astfel de consens nu este la vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel