Ministrul Aurescu, discuţie cu preşedintele Partidului Verzilor din Germania. Intrarea în Schengen, printre subiecte
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Bogdan Aurescu / Foto: mae.ro
Bogdan Aurescu / Foto: mae.ro
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a avut o discuţie cu preşedintele partidului Verzilor din Germania, iar intrarea ţării noastre în Schengen s-a aflat printre subiectele abordate. 

"Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 19 februarie 2022, o întrevedere cu Omid Nouripour, co-președintele Alianței 90/Partidul Verzilor din Republica Federală Germania, în marja Conferinței de Securitate de la München.

Discuțiile, foarte deschise și substanțiale, au privit stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale România-Germania și au inclus și un schimb de opinii și evaluări privind situația îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei, precum și din regiunea Mării Negre.

Cei doi oficiali au evidențiat importanța acordată aprofundării dialogului și cooperării româno-germane, având în vedere caracterul privilegiat, cu valențe strategice, al relației bilaterale, precum și în contextul special al celebrării, în 2022, a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa", transmite MAE printr-un comunicat de presă. 

Intrarea României în Schengen, printre subiectele abordate

"Cele două părți au apreciat legăturile bilaterale economice foarte strânse dintre cele două țări, în condițiile în care Germania este cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească. De asemenea, a fost subliniată atenția pe care cele două state o acordă consolidării și extinderii contactelor interumane, dat fiind rolul de punte solidă de legătură asigurat de cetățenii români care trăiesc în Germania și minoritatea germană din România.

Ministrul român de externe a abordat o serie de dosare de actualitate ale agendei europene, subliniind că aderarea României la spațiul Schengen continuă să fie o prioritate de prim rang pentru țara noastră. De asemenea, a subliniat importanța pe care România o acordă unei tranziții juste și echilibrate la o economie verde, tranziție care să aibă în vedere specificitățile fiecărui stat membru, inclusiv ale României.

Cei doi interlocutori au împărtășit, totodată, îngrijorarea profundă față de deteriorarea situației de securitate din Ucraina și de la granițele acesteia, cu implicații asupra securității europene și euroatlantice. De asemenea, au evidențiat necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat la nivel transatlantic, și a fost reiterată susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional. In acest context, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea consolidării Flancului Estic, inclusiv prin crearea unui grup de luptă în România.", mai arată MAE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel