Ministrul Aurescu a discutat la telefon cu omologul ceh despre aderarea României la Schengen
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 18 ian 2023, 21:23
WhatsApp
Bogdan Aurescu / Sursă foto: MAE, arhivă
Bogdan Aurescu / Sursă foto: MAE, arhivă
Bogdan Aurescu a discutat cu omologul ceh în vederea aderării României la spațiul Schengen.  

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu omologul ceh, Jan Lipavsky.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Aurescu a mulţumit pentru sprijinul şi eforturile Preşedinţiei cehe a Consiliului UE vizând aderarea României la Spaţiul Schengen şi a evidenţiat demersurile întreprinse în dialogul cu statele membre şi Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv în perioada următoare.

MAE arată că ministrul Jan Lipavsky a reiterat susţinerea fermă şi activă pe care Cehia o va acorda şi în continuare României în acest dosar, subliniind că aderarea României va aduce o valoare adăugată substanţială la consolidarea securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Cei doi miniştri de externe au evaluat şi situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reiterând importanţa sprijinului multidimensional al Uniunii Europene în susţinerea Ucrainei. În acest context au abordat şi cooperarea în cadrul NATO şi necesitatea consolidării Flancului Estic.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre folosirea instrumentelor de drept internaţional pentru tragerea la răspundere a Rusiei şi despre crearea unui mecanism eficient şi viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina.

'Dialogul celor doi miniştri a evidenţiat dinamica susţinută a dialogului bilateral şi interesul ambelor părţi pentru aprofundarea şi consolidarea cooperării sectoriale.

În acest context, ministrul Jan Lipavsky a acceptat invitaţia omologului român de a efectua o vizită în România în cursul acestui an', informează MAE, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?