Data publicării:

Ministrul apărării din Israel: Gaza ar putea rămâne sub "control de securitate" israelian după ce Hamas va fi învins în război

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Yoav Gallant a explicat cum ar putea fi condusă Gaza după ce Hamas va fi învins, Israelul păstrând controlul de securitate al teritoriului. 

Yoav Gallant a explicat cum ar putea fi condusă Gaza după ce Hamas va fi învins, Israelul păstrând controlul de securitate al teritoriului, în timp ce un organism palestinian ghidat de Israel se ocupă de administrația zilnică, iar SUA și alte țări supraveghează reconstrucția.

El a spus că operațiunile din nord vor include raiduri, demolarea tunelurilor, lovituri aeriene și terestre și operațiuni ale forțelor speciale împotriva Hamas.

În timp ce în sud, accentul va fi pus pe anihilarea liderilor Hamas și pe salvarea celor aproximativ 130 de ostatici israelieni, care sunt încă ținuți în captivitate după ce au fost răpiți pe 7 octombrie, a adăugat Gallant.

Gallant și-a prezentat planurile într-un document intitulat "viziunea pentru faza a treia" a războiului, înainte de o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în Orientul Mijlociu.

Ideile din document sunt ale lui Gallant și nu reprezintă o politică oficială, a precizat biroul acestuia. Modificările politicii oficiale ar trebui să fie aprobate de cabinetele de război și de securitate ale Israelului.

Aceasta sugerează că Gallant, care este membru al ambelor cabinete, ar putea încerca să le impună planul său personal americanilor înaintea altora din coaliția premierului Benjamin Netanyahu.

Apelurile lui Gallant pentru o administrație palestiniană pentru Gaza, ghidată de Israel, diferă de viziunea Washingtonului

Războiul din Gaza se apropie de trei luni și a ucis peste 22.400 de persoane, dintre care peste două treimi sunt femei și copii, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas. Bilanțul acestuia nu face distincție între civili și combatanți.

Aproximativ 85% din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza a fost alungată din casele sale și înghesuită în mici porțiuni ale teritoriului. Potrivit ONU, asediul israelian a provocat o criză umanitară, un sfert din populație murind de foame din cauza faptului că nu intră suficiente provizii în zonă.

Israelul a jurat să distrugă Hamas după atacul din 7 octombrie, în care militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au răpit alte aproximativ 240.

În declarația lui Gallant se spune că războiul va continua până când capacitățile militare și guvernamentale ale Hamas vor fi eliminate și până când ostaticii israelieni aflați încă în captivitate vor fi eliberați.

Apelurile sale pentru o administrație palestiniană pentru Gaza, ghidată de Israel, diferă de viziunea Washingtonului privind o Autoritate Palestiniană reînnoită, care ar prelua controlul teritoriului și ar începe negocierile în vederea creării unui stat palestinian alături de Israel - lucru pe care Netanyahu și alți oficiali israelieni l-au respins, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel