Ministrul Apărării din Franța: Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm de securitatea din Africa. Avem o formă de miopie în Europa
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ministrul Francez al Apărării, Sebastien Lecornu, susține că atenția Europei și a Franței asupra situației din Ucraina "nu trebuie să ne facă să uităm actualitatea securităţii în Africa".

Conflictul din Ucraina "preocupă întregul Occident", dar "nu trebuie să ne facă să uitam securitatea din Africa", a declarat sâmbătă la Abidjan ministrul francez al forţelor armate, Sebastien Lecornu, în trecere prin Coasta de Fildeş după o vizită în Niger, scrie AFP.

"Avem o formă de miopie în Europa şi în Franţa, unde războiul din Ucraina mobilizează toate energiile şi este destul de firesc, deoarece este un conflict care preocupă întreg Occidentul. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm actualitatea securităţii în Africa", a afirmat el înainte de a se întâlni cu preşedintele ivorian, Alassane Ouattara.

Noul ministru francez al forţelor armate a avut mai devreme o întrevedere cu omologul său ivorian, Tene Birahima Ouattara, pentru a discuta despre "situaţia securităţii în Africa, în special în fâşia sahelo-sahariană".

"Lupta împotriva terorismului, ceea ce forţele franceze au realizat alături de alţii în Mali şi în întreaga zonă, este, evident, cheie şi a oferit răspunsuri importante", dar acum intrăm într-o "nouă agendă" pe care "o vom construi împreună cu principalii prieteni şi aliaţi" din Africa de Vest, a subliniat el.

Franţa şi partenerii săi se vor angaja într-o "reflecţie asupra informaţiilor, asupra interoperabilităţii forţelor noastre armate, asupra rolului forţelor franceze atunci când acestea sunt pre-poziţionate într-o ţară, precum Cote d'Ivoire, care este oarecum un model, practic, a ceea ce vrem să dezvoltăm mâine", a spus ministrul francez, promiţând anunţuri în toamnă sau la sfârşitul anului.

În cursul discuţiilor bilaterale cu Sebastien Lecornu, Cote d'Ivoire şi Niger şi-au exprimat interesul pentru resursele de capacitate şi pregătire de subofiţeri şi ofiţeri în Franţa, potrivit Ministerului Forţelor Armate.

La rândul său, Parisul a iniţiat o serie de analize pentru a oferi un sprijin partenerilor săi în războiul informaţional, a adăugat sursa.

În timp ce militarii francezi din operaţiunea antijihadistă Barkhane sunt pe cale să se retragă din Mali, alungaţi de o juntă ostilă, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri intenţia de a regândi oferta strategică propusă ţărilor africane, în beneficiul unui sprijin militar mai discret armatelor locale.

Parisul are 950 de militari în cadrul Forţele franceze din Cote d'Ivoire (FFCI), mai scrie AFP, citat de Agerpres. 

Ucraina susține că o coloană militară rusă se îndreaptă spre Zaporojie

O mare coloană de vehicule militare ruseşti a trecut vineri prin oraşul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, îndeptându-se către regiunea Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol sâmbătă, în ziua când ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că a ordonat trupelor ruse intensificarea operaţiunilor pentru a preveni atacurile ucrainene asupra zonelor din estul şi sudul Ucrainei ocupate de armata rusă, relatează agenţia EFE

Observăm în continuare mişcări de echipamente militare (ruseşti) dincolo de Mariupol. Ieri, un mare convoi de circa o sută de unităţi de echipament militar a trecut prin oraş în direcţia regiunii Zaporojie, a semnalat într-un mesaj pe Telegram oficialul ucrainean citat, Petro Andriuscenko.

Acesta a precizat că în respectiva coloană au fost observare vehicule de luptă ale infanteriei BMD-4 şi numeroase vehicule blindate pentru transportul trupelor (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel