Data publicării:

Ministrul Agriculturii: Aceștia sunt protestatari, nu sunt fermieri! Vreau să fac un apel către toți fermierii din țară

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a susținut declarații de presă în urma întâlnirii cu reprezentanții sectoarelor porc și pasăre, astăzi, 16 ianuarie 2024. 

Acesta a fost întrebat ce părere are despre noile solicitări are fermierilor, cum răspunde acestora și ce le mai poate oferi. Vizibil supărat, ministrul a  spus că pe cei din zona Afumați nu îi mai consideră fermieri, ci protestatari. 

„Repet fermierilor încă o dată și acelor protestatari, eu nu îi mai numesc fermieri pe cei care stau în zona de Afumați, că mai sunt fermieri ai României. Aceștia sunt protestatari, nu sunt fermieri, și vreau să fac un apel către toți fermierii din țară să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziție resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă.

Așa cum spuneam, domnul premier Marcel Ciolacu a pus 2% din PIB-ul României în bugetul Ministerului Agriculturii.

Transmiteți-le direct de la Ministerul Agriculturii către cei care sunt la Afumați că ministrul Agriculturii nu îi mai consideră fermieri, ci îi consideră protestatari.”, a spus ministrul Agriculturii Florin Barbu. 

 

 

VEZI ȘI: Asociaţiile crescătorilor de bovine şi ministrul Florin Barbu au ajuns la un consens, dar fără semnarea unui proces verbal 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de bovine au ajuns marţi la un consens pe principalele probleme semnalate din sector fără a semna efectiv un proces verbal, mai ales că unele dintre cele 13 revendicări agreate luni cu asociaţiile din vegetal vizează şi sectorul zootehnic. 

'Am discutat cu asociaţiile toate problemele şi modificările legislative pe care trebuie să le facem. Am decis ca în cadrul Ministerului Agriculturii să fie pus la dispoziţie un birou, pentru că de acum înainte toate deciziile se vor lua de către mediul asociativ, grup tehnic cu Ministerul Agriculturii şi cu direcţiile de resort din cadrul Ministerului Agriculturii.

În perioada următoare, pe vaca de carne, aşa cum şi anul trecut am avut un sprijin pe cadrul Ucraina de 100 euro pe cap animal, şi anul acesta fermierii vor beneficia de un sprijin de 100 euro pe cap de animal. Tot în modificarea Programului naţional strategic am identificat o sursă de finanţare şi pentru sectorul bovin, de carne şi lapte, respectiv pentru subvenţionarea porumbului siloz, cu o subvenţie directă de 360 euro pentru o încărcătură de trei animale pe hectar. Practic s-a mărit cu 160 euro subvenţia la porumbul siloz', a declarat, marţi, Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu fermierii.

La rândul său, Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, care are în componenţă cinci organizaţii din sectorul bovin, din care patru organizaţii au fost la negocieri la MADR, a transmis că speră ca, la începutul primăverii, o mare parte din revendicări să fi fost deja rezolvate, mai ales cele care depind de Ministerul Agriculturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel