Ministrul Afacerilor Externe din Rusia cere Ucrainei să renunţe la UE şi NATO, în schimbul păcii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Rusia îi cere Ucrainei să renunţe la aderarea în UE şi NATO pentru a obţine pacea. 

Ministerul rus al Afacerilor Externe a adresat un apel Ucrainei, prin intermediul căruia îi cere să renunţe la aderarea la NATO şi la UE, pentru a obţine pacea. Ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Mihail Galuzin, a declarat că o altă condiţie pentru rezolvarea conflictului din Ucraina şi reglementarea paşnică este acordarea şi consolidarea statutului de limbă de stat pentru limba rusă, la nivel legislativ, în Ucraina. Renunţarea Ucrainei de a adera la NATO şi la UE şi revenirea ei la statutul de neutralitate, de neaderare la niciun bloc, este una dintre condiţiile pentru reglementarea paşnică, a declarat, într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă TASS, ministrul adjunct rus de externe, Mihail Galuzin.

Ministrul adjunct rus de externe a remarcat faptul că abordările Federaţiei Ruse cu privire la soluţionarea conflictului din jurul Ucrainei se menţin neschimbate: protejarea locuitorilor din Donbas, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, eliminarea ameninţărilor la adresa securităţii Rusiei care survin de pe teritoriul Ucrainei.

"Suntem convinşi că o reglementare paşnică este posibilă doar prin încetarea ostilităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei şi aprovizionării lor cu arme occidentale. Pentru a realiza o pace atocuprinzătoare, justă şi de durată, Ucraina trebuie să revină la un statut de neutralitate şi de neafiliere, neaderare la niciun bloc, consemnat prin Declaraţia din 1990 cu privire la suveranitatrea statului ucrainean şi renunţarea ei la aderarea la NATO şi la UE", a subliniat Galuzin, citat de Rador.

"Trebuie recunoscute noile realităţi teritoriale"

"Trebuie recunoscute noile realităţi teritoriale, care s-au dezvoltat ca urmare a realizării dreptului popoarelor la autodeterminare", a adăugat el, în interviu. Ministrul adjunct rus de externe a adăugat că un element important al reglementării paşnice este protejarea drepturilor cetăţenilor vorbitori de limbă rusă şi a minorităţilor naţionale.

"La nivel legislativ, ar trebui să fie consfinţit statutul de stat pentru limba rusă. Este necesar să se obţină respectarea în Ucraina a drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a dreptului la libertatea religioasă", a spus el.

Fostul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a exprimat recent opinia sa, potrivit căreia negocierile privind reglementarea paşnică sunt posibile doar atunci când Ucraina va deveni membră a NATO şi a UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel