Ministru ungar: Decizia Comisiei Europene deschide calea pentru încheierea rapidă a negocierilor privind fondurile de la UE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Tibor Navracsics, ministrul ungar al Dezvoltării Regionale, a vorbit despre încheierea negocierilor privind fondul de redresare și fondurile de coeziune.

Decizia de duminică a Comisiei Europene privind Ungaria este un pas înainte, a declarat Tibor Navracsics, ministrul ungar al Dezvoltării Regionale, afirmând că acest lucru va deschide calea pentru o finalizare rapidă a negocierilor privind fondul de redresare şi fondurile de coeziune.

Budapesta speră ca Guvernul ungar să poată încheia aceste negocieri până la sfârşitul anului, a declarat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă, după decizia Comisiei Europene.

Politicianul a precizat că Guvernul ungar “nu are nicio intenţie să nu-şi îndeplinească angajamentele pe care şi le-a asumat în timpul negocierilor”, astfel, adoptarea deciziei Consiliului privind sancţiunile nu va avea loc şi, prin urmare, propunerea de sancţiuni din documentul adoptat duminică are o importanţă secundară.

Potrivit lui Navracsics, decizia de duminică a Comisiei Europene a încheiat luni de negocieri intense privind procedura de condiţionalitate, astfel încât nu mai pot fi impuse noi condiţii Ungariei. Cu toate acestea, discuţiile în privinţa punerii în aplicare vor continua, a mai adăugat ministrul, şi a precizat că următoarea întâlnire pe care o va avea el personal cu comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, va avea loc miercuri.

Acesta a precizat că, în cursul zilei de luni şi vineri, Guvernul ungar va depune în Parlament modificările necesare la această lege.

Ungaria s-a angajat să pună n aplicare cerințele Uniunii Europene

Unul dintre cele 17 angajamente ale cabinetului de la Budapesta a fost crearea unei autorităţi de integritate, una dintre cele mai importante, a explicat Navracsics, care va monitoriza procedurile de achiziţii publice pentru proiectele finanţate din fonduri UE şi va interveni în cazuri de fraudă, conflicte de interese sau nereguli. Şeful acestei autorităţi va fi selectat prin concurs deschis, de către experţi independenţi, a precizat ministrul. Acesta a mai adăugat că autoritatea ar putea fi operaţională în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Partea ungară s-a angajat, de asemenea, să creeze un grup operativ anticorupţie, care nu va fi integrat în structura guvernului, ci va fi legat de autoritatea pentru integritate. Acesta va fi prezidat de preşedintele autorităţii de integritate şi va funcţiona pe bază de paritate, cu membri din sectorul guvernamental şi din cel neguvernamental.

Guvernul va consolida, de asemenea, sistemul anticorupţie, în cadrul căruia, Tibor Navracsics a subliniat extinderea domeniului de aplicare şi a conţinutului declaraţiilor de avere.

De asemenea, vor fi introduse norme mai stricte privind conflictul de interese, în cazul activităţii fundaţiilor cu caracter public care gestionează fonduri publice, care se vor baza pe normele UE, mai stricte decât cele din Codul civil ungar. Printre altele, ministrul a precizat că, în cazul simpatiilor politice sau relaţiilor de prietenie, membrii din bordurile fundaţiilor trebuie să declare conflictul de interese şi nu pot participa la luarea deciziilor.

Angajamentele includ, de asemenea, o procedură specială pentru infracţiunile majore legate de exercitarea puterii publice şi de gestionarea proprietăţii publice, permiţând o revizuire judiciară în cazurile în care parchetul sau autoritatea de investigare respinge o plângere sau pune capăt procedurilor penale.

Tibor Navracsics a mai declarat că punerea în aplicare a angajamentelor a început deja la sfârşitul lunii august pentru a accelera procesul. Evaluând negocierile, ministrul a recunoscut că la început a existat într-adevăr o oarecare neîncredere între Comisie şi partea ungară, iar “negocierile au pornit de la un nivel scăzut”, însă, în opinia sa, la sfârşitul procesului cooperarea s-a normalizat.

Ministrul consideră că este posibil ca însăşi Comisia să declare că Guvernul ungar şi-a îndeplinit angajamentele, ceea ce va elimina riscul pentru bugetul UE şi, prin urmare, îşi va retrage propunerea de decizie şi va încheia procedura din proprie iniţiativă, a opinat Navracsics.

Comisia Europeană a propus, duminică, să suspende o parte din fondurile UE destinate Ungariei, din cauza îngrijorărilor legate de gestionarea necorespunzătoare a fondurilor europene, scrie Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel