Ministru olandez: România are un avantaj că nu e încă în Schengen
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ministrul de Externe olandez, Bert Koenders, a declarat, sâmbătă, că, în privinţa crizei imigranţilor, probabil pentru România este un avantaj faptul că nu este încă membră Schengen. Acesta a arătat că, pe termen lung, Consiliul European trebuie să decidă în acest sens, dar nu poate menţiona o dată.

"Cred că este greu să judecăm pentru că, în primul rând, este important pentru toate ţările care sunt membre ale zonei Schengen, ele trebuie să colaboreze, noi vrem să asigurăm mobilitatea cetăţenilor, libera mişcare a cetăţenilor. Dacă e vreo diferenţă pentru România, am impresia că majoritatea rutelor imigranţilor nu ajung în România, probabil că este un avantaj că nu sunteţi încă membri ai spaţiului Schengen. Dar asta nu intră în discuţia generală de aderare a României la spaţiul Schengen, este ceva ce trebuie discutat în viitor. Ştiu că vreţi să deveniţi membru al zonei Schengen, însă nu ştiu exact ce să spun în ceea ce priveşte criza refugiaţilor", a spus oficialul olandez, după întâlnirea avută sâmbătă, la Bucureşti, cu omologul român Bogdan Aurescu, el răspunzând unei întrebări.

Citește și: Ungaria amenință cu veto Uniunea Europeană

Solicitat să precizeze dacă Olanda va sprijini, în preşedinţia rotativă, aderarea României la Schengen, oficialul olandez a spus că proiectul zonei Schengen există şi Consiliul European va decide aderarea României în baza aspectelor juridice şi a stadiului de pregătire.

"Am discutat despre asta şi cred că este un acord foarte important pe care îl avem în Europa în baza nevoii de a putea asigura mobilitatea cetăţenilor din diferitele ţări din Europa. În al doilea rând, proiectul zonei Schengen încă există, nu a murit. Ceea ce facem acum în Europa se bazează pe cooperare în Europa pentru a ne asigura că punem în aplicare acordul Schengen. Nu înseamnă că nu există tensiuni, cum vedem acum în criza refugiaţilor, spuneam că, din punct de vedere temporar este un avantaj pentru România că nu face parte din zona Schengen, dar nu este ceva pe termen lung. Trebuie să fie decis de Consiliul European în baza aspectelor juridice şi asupra stadiului de pregătire a României şi trebuie să aplicăm mecanismele de verificare pe care le avem. Credem că există perspective pozitive, nu ştiu însă în ce moment se va decide de către toate ţările împreună. Acordul este foarte valoros pentru România, acum este foarte mare presiune în Europa şi este nevoie de acest acord în special pentru numărul de refugiaţi pe care să-l primească fiecare ţară şi săptămâna aceasta Europa trece printr-un test greu", a spus ministrul de Externe olandez.

Citește și: Românii musulmani – în ajutorul României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel