Ministru grec de stat: BCE nu va lăsa băncile din Grecia să intre în colaps
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministrul elen de stat, Alekos Flabouraris, susține că Banca Centrală Europeană nu va permite un colaps al creditorilor eleni, deoarece s-ar crea astfel un efect de domino, care ar afecta și alte bănci europene.

”BCE nu va lăsa băncile din Grecia să intre în colaps. Ei știu că dacă sistemul bancar elen se prăbușește, va exista un efect de domino”, a afirmat oficialul elen citat de Agerpres, la postul de televiziune Mega.

Vineri, Banca Centrală Europeană a majorat din nou plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Săptămâna aceasta, BCE a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro, iar săptămâna trecută - cu 2,3 miliarde de euro.

Conform agenției elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finanțarea de urgență pentru creditorii greci, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menținut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență.

Vezi și: Șeful trezoreriei SUA, poziție tranșantă cu privire la Grexit

Instituția de la Frankfurt a majorat finanțarea de urgență pentru creditorii eleni, ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieșirea Greciei din zona euro, persoanele fizice și juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evoluții au forțat instituțiile financiare elene să devină dependente de finanțarea de urgență de la Banca Centrală a Greciei.

Oficialii BCE și-au exprimat îngrijorarea că băncile elene vor putea luni să-și deschidă sucursalele, mai susțin surse citate. Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuțiilor cu creditorii. Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenții greci începând de luni și până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populației și companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile grecești la finele lunii aprilie.

Citește și: Banca Centrală Europeană, ajutor de 3,5 miliarde de euro pentru Grecia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel