S-ar fi găsit soluții pentru TAROM, CFR și Metrorex. Anunț pentru angajați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Se pare că s-ar fi găsit soluții pentru angajații TAROM, Metrorex și CFR. 

Sindicaliștii din CFR, precum și cei din cadrul TAROM au anunțat grevă generală pentru perioada următoare, ceferiștii din 27 noiembrie, în timp ce personalul aviatic refuză să mai ridice vreun avion din 1 decembrie.

Astfel, pentru a opri aceste greve, Ministerul Transporturilor a anunțat că în următoarea ședință de Guvern va propune aprobarea unui memorandum în acest sens.

”Mai e mult până luni. Eu vă spun că miercuri, probabil că miercuri, va fi o ședință de Guvern în care, cum e şi normal, vom promova noi, ca minister, un memorandum legat nu doar de CFR, ci și de metrou și nu doar - mai sunt şi alte companii, dar despre astea ați întrebat dumneavoastră - care să ajute la semnarea acelui Contract Colectiv de Muncă de care spun sindicatele și care e absolut necesar, că nu e o chestiune care să fie inventată de sindicat.

Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Eu sunt convins că pe parcursul zilei de astăzi o să vină și un comunicat din partea sindicatelor, astfel încât, până miercuri, să existe buffer și o anumită zonă de liniște, dacă pot să o numesc așa, urmând ca miercuri Guvernul să decidă dacă aprobă sau nu.

În mod sigur va aproba, dacă vom reuşi să parcurgem tot circuitul de semnături (...)”, a susținut Sorin Grindeanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Memorandumul cu prime, sporuri și bonurile de masă, aprobat deja de Guvern

Potrivit lui Grindeau, memorandumul ce făcea referire la acordarea de prime, sporuri și bonuri de masă a fost deja aprobat în Guvern.

”O să vă răspund în numele meu, să vă spun că așa, ca ministru, fac tot ceea ce pot ca miercuri să intre acest memorandum, să fie aprobat în Guvern. Nu pot să iau decizii în numele sindicatelor, dar în mod clar în momentul în care este aprobat un asemenea memorandum nu mai există obiectul acestei greve și, bineînțeles, că nimeni nu-și doreşte. Eu cred că nici sindicatele nu-și doresc să facă până la urmă grevă", a spus Grindeanu, întrebat de jurnaliști dacă va mai fi grevă la CFR SA, după cum au anunțat sindicaliștii.

TAROM va fi o altă companie vizată de menționatul memorandum.

”De exemplu, o să promovez un memorandum legat de TAROM, pentru că TAROM-ul este pe piață liberă. Aici nu poţi să ai îngrădiri de tipul companiilor sau instituțiilor de stat, și e normal să fie exceptate toate acestea, dar vor fi exceptate - fie că vorbim de CFR, metrou sau TAROM, companii aflate pe pierdere - vor fi exceptate dacă până la sfârşitul anului 2024 se obligă să ia decizii de eficientizare în interiorul companiilor, eficientizare a activității lor, că vorbim de TAROM sau că vorbim de CFR. Doar în forma asta se vor aproba aceste memorandumuri”, a subliniat ministrul Transporturilor. 

Citește și: Ceferiștii intră în grevă, în 27 noiembrie, nemulțumiți de ”planul creionat” de Guvern

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel