Ministerul Sănătăţii: Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare se va aplica de anul viitor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Ministerul Sănătăţii a iniţiat, împreună cu experţi recunoscuţi din cadrul societăţilor profesionale de cardiologie, de neurologie, de neurochirurgie, de medicină fizică şi recuperare medicală, Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare, care urmează să fie aplicată începând de anul viitor. 

Strategia are ca obiectiv principal reducerea, până în 2030, a mortalităţii evitabile prin bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare. 'Strategia reprezintă instrumentul cheie pentru creşterea impactului luptei medicilor împotriva acestor boli şi pentru a mări accesul pacienţilor la servicii de sănătate înalt calificate.

Strategia urmăreşte evaluarea răspândirii şi impactul bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare în rândul populaţiei României şi dezvoltarea programelor de prevenţie, dezvoltarea resurselor umane specializate în domeniul neurologiei intervenţionale; extinderea reţelei naţionale de centre de intervenţie imediată în caz de accident vascular cerebral, creşterea accesului la servicii de recuperare neurologică la nivel naţional', a explicat Ministerul Sănătăţii, într-o postare pe Facebook. 

Citește și - Ambulanța a venit pentru Mircea Badea în direct, la Antena 3 CNN! Cât avea tensiunea

Doi din zece români nu știu că suferă de hipertensiune arterială

Pe 29 septembrie este Ziua Mondială a Inimii (World Heart Day). Este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre. VEZI ȘI: Somnul, mai important decât crezi. Consecințele pe termen lung sunt dezastruoase. Hâncu și Vinereanu, explicații -  https://www.dcnews.ro/somnul-mai-important-decat-crezi-consecintele-pe-termen-lung-sunt-dezastruoase-hancu-si-vinereanu-explicatii_837222.html.

Presiunea sau tensiunea arterială este forța pe care o exercită sângele asupra pereților arteriali. Hipertensiunea arterială reprezintă valori anormal crescute ale presiunii arteriale, peste 140/90 mm Hg. Valori ale tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt considerate la limită și trebuie urmărite de către medic! 

Hipertensiunea este o boală silențioasă

Hipertensiunea debutează fără simptome și netratată conduce la boli cardiovasculare grave, cauzând în cele din urmă moartea. Este cea mai răspândită cauză a mortalității atât în România, cât și în Europa, iar jumătate dintre cei care suferă de această boală nu știu că o au.

Singurul mod prin care știi dacă ai sau nu hipertensiune este să îți măsori tensiunea arterială.

Verificarea tensiunii arteriale este simplă, rapidă și nedureroasă. Atunci când vă măsurați singuri tensiunea, puteți folosi un dispozitiv electronic care este prins de partea de sus a brațului. Manșeta sau banda strânge brațul timp de câteva secunde, apoi se eliberează.

Pentru obținerea unor valori corecte este important să respectăm câteva reguli simple, cum ar fi să stăm liniștiți, cu picioarele pe podea, să nu mâncăm cu o ora înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel