Data publicării:

Ministerul Sănătății, reacție de ultimă oră după ce Piedone a descins în spitale: Acțiunile de control NU se pot desfășura în afara cadrului legal

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa Foto ANPC
Sursa Foto ANPC

Ministerul Sănătății a emis o reacție oficială cu privire la activitatea recentă a ANPC.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5 din București, a fost numit recent în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). În această calitate, el a inițiat o serie de controale în centrele comerciale din Capitală, vizând în special restaurantele și unitățile de fast-food. Astfel, au fost închise temporar 45 de locații din Mall Băneasa, inclusiv branduri cunoscute precum KFC, Carrefour și Starbucks, din cauza neregulilor constatate.

Aceste acțiuni au atras atenția publicului și au devenit subiecte virale pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Utilizatorii au creat diverse parodii și glume referitoare la controalele ANPC, unii fiind încântați de activitatea sa, iar alții ironizând intervențiile lui Piedone și impactul acestora asupra consumatorilor.

În urma controalelor efectuate de ANPC, sectorul HoReCa a exprimat nemulțumiri, susținând că autoritatea le creează o imagine negativă. Reprezentanții industriei consideră că intervențiile în restaurante și unități de alimentație publică au impactat grav reputația acestora. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a transmis un punct de vedere în care subliniază că, deși apreciază preocuparea ANPC în privința furnizării de servicii în spitale, acțiunile de control trebuie să se desfășoare în cadrul legal stabilit. Ministerul a menționat că, potrivit legislației, controalele în domeniul alimentelor trebuie să se realizeze într-un cadru comun.

Comunicat Ministerul Sănătății

"Ministerul Sănătății apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă, acțiunile de control NU se pot desfășura în afara cadrului legal.

Ministerul Sănătății este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecția Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătății publice. Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 97/2001, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului NUMAI dacă se emite un cadru legal comun, respectiv, la nivel de ordin între instituțiile menționate implicate în controlul alimentului.

Ministerul Sănătății se arată deschis la colaborare, însă continuarea acestei acțiuni este posibilă numai după stabilirea cadrului legal care să permită ANPC să participe la controale comune exclusiv în domeniul alimentelor în unitățile sanitare.

Menționăm că pentru Ministerul Sănătății și pentru unitățile sanitare, respectarea cadrului legal existent este esențială și ne dorim sa nu existe abuzuri în serviciu potențiale, ca urmare a acțiunilor ANPC. Asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienți este o preocupare constantă a MS, care a dublat în 2023 suma alocată acestora, iar orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit", se regăsește în comunicatul Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel