Ministerul Mediului: Aer de munte, în București. Cum este posibil acest lucru
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Poluarea în Bucureşti, care ajunsese la cote alarmante în ultimele luni, a scăzut cu mult sub valorile limită, arată Ministerul Mediului.

Ministerul Mediului anunţă că, în ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au situat mult sub valorile limită, iar oficialii spun că se reconfirmă, în acest mod, ipoteza conform căreia principala sursă de poluare din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier.

Bucureştenii respiră, astăzi, aer de munte! În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creştere orară a particulelor PM10 şi NO2, dimineaţa, orele 09.00-11.00, respectiv seara, orele 20.00-22.00, însă amplitudinea acestor creşteri a fost mult sub valorile obişnuite. După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune", spun, marți, reprezentanții Ministerului Mediului.

Premieră în București

Aceștia arată exemplul de la staţia de la Cercul Militar, unde, luni, la ora 11.00, concentraţia de PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate de staţia de monitorizare de la Fundata, judeţul Braşov, sau cea de la Semenic, judeţul Caraş-Severin, ambele aflate în vârf de munte.
Spre comparaţie, luni, 3 martie, la aceeaşi staţie şi aceeaşi oră, concentraţiile au înregistrat 130,64 micrograme.

Avem chiar şi o premieră. Din analiza specialiştilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcţiune Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susţinute şi de condiţiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute. Pentru ceilalţi poluanţi (benzen, CO, SO2) nu sunt observaţii importante de menţionat, valorile fiind constant mici pe întreaga perioadă", mai spun reprezentanții Ministerului Mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel