Data publicării:
Ministerul Justiției sesizează CSM din cauza acuzațiilor din PNL
Ministerul Justiției sesizează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la declarațiile fără precedent făcute de lideri ai PNL la adresa procurorului general, Tiberiu Nițu, și la adresa procurorilor din cadrul Parchetului General, relatează România TV.
Ministrul Justiției Robert Cazanciuc a trimis miercuri CSM o solicitare de a verifica dacă declaratiile recente ale unor lideri PNL aduc atingere independenței justiției. Totul a pornit de la o acuzație lansată de președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, cel care spunea că Tiberiu Nițu ar trebui să demisioneze și că procurorii de la Parchetul General sunt înregimentați politic pentru că nu au vrut să înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta în urmă plângerii depuse de PNL Cluj pentru neorganizarea alegerilor parțiale.
Mirel Palada: Asistăm la un atac al PNL la adresa independenței justiției
Aflat în studioul România TV, liberalul Tinel Gheorghe a declarat: "Trebuie văzută procedura, de ce sesizezi împotriva PNL și nu împotriva liderului PNL de acolo. Trebuie văzută și nunața. Într-adevăr, noi am spus că trebuie organizate alegeri, au venit două instanțe civile și ne-au dat dreptate, și a venit Parchetul General și a spus NU. Aici (afirmațiile lui Mihai Seplecan - n.red.) fost o declarație politică", a spus Tinel Gheoghe.
Iată comunicatul integral al Ministerului Justiției:
"Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a adresat miercuri, 12 august 2015, Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanșa verificări pentru a se stabili dacă recentele declarații ale unor lideri ai unui partid politic aduc atingere independenței justiției.
„În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al C.S.M., să cer Consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate a fost încălcată independența justiției.
În mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, am solicitat oamenilor politici să se abțină de la a comenta deciziile magistraților și, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor și judecătorilor.
Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condițiile în care se cere în mod public intervenția într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic.
Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat.
Modul în care lideri ai P.N.L. privesc actul de justiție și independența magistraților, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoașterea principiilor constituționale și legale care guvernează justiția din România, dar și o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale P.N.L.
Separarea puterilor în stat, independența justiției, supremaţia legii, sunt principii pe care toți cetățenii României trebuie să le respecte, chiar și reprezentanții P.N.L.
În aceste condiții, lansez un nou apel la toți oamenii politici să se abțină să comenteze deciziile magistraților și le reamintesc că Legea prevede căi și mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulțumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma," a declarat ministrul justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News