Data publicării:
Ministerul în care se dau salarii de 2500 de euro. Chirieac: ”Cei de la ANRE râd de se prăpădesc”. Cum a ajuns statul ”prizonier” și ”jupuit de furnizori privați”
Captiv în contractele cu firme private de IT, statul român a ajuns prizonier al contractelor, fiind jupuit de bani pentru un buton. Asta se schimbă de acum, deși mai mult pasiunea decât salariile atrag IT-iștii spre stat, un stat care, în sistemul public, nu a prevăzut excepții pentru această categorie profesională ce se bucură de scutiri în sistem privat.
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit la DCNews TV despre situaţia României la capitolul IT&C, mecanismele de lucru între furnizori şi ministere dar şi despre posibilitatea extinderii facilităţilor fiscale pentru IT-işti şi în sectorul public.
Jurnalistul Bogdan Chirieac l-a avut ca invitat în platoul DCNews pe ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, care a vorbit despre problemele actuale din sistemul public în ceea ce-i priveşte pe IT-işti şi programatori dar şi despre câteva propuneri de soluţii digitale de ultimă oră. Iată câteva extrase din discuţia celor doi:
Sebastian Burduja: Pe zona de expertiză tehnică noi avem un task force în PNRR, plătit din PNRR, pentru că Ministerul nu avea specialişti în transformare digitală, cloud, arhitectură de sistem, analiză de business... nu existau. Dar s-a reuşit includerea acestei echipei de experţi. Sunt 14-15 experţi plătiţi oarecum puţin pentru piaţa privată dar destul de mult pentru mediul public. Vorbim de 2000-2500 de euro pe lună.
Bogdan Chirieac: Cei de la ANRE râd de se prăpădesc de sumele acestea.
Sebastian Burduja: Din păcate, și-mi pare rău că nu s-a prevăzut în PNRR o sumă mai mare.
Bogdan Chirieac: Domnule ministru, sunteţi noua generaţie de mare succes în ţara asta! Cu 2500 de euro nu-ţi iei un IT-ist bun, cu toată dragostea! Cu atât mai puţin, unul care să aibă viziune, hai să fim serioşi!
Sebstian Burduja: Să ştiţi că sunt colegi foarte buni în ce fac, n-o fac doar pentru bani. Acum, cât o să-i ţină entuziasmul... Noi încercăm să le asigurăm toate condiţiile. Vin şi pentru că există acum o şansă în evoluţia ţării.
Bogdan Chirieac: Da. Statul îşi plăteşte mulţi funcţionari cu activitate absolut sub semnul întrebării cu 10.000 de euro pe lună, nu vreau să spun mai mult, aş ridica problema faţă de unii (unii!) magistraţi, dar găsiţi o modalitate ca să-i atrageţi pe ăştia ca dumneavoastră!
Sebstian Burduja: O modalitate punctuală am identificat-o şi lucrăm împreună cu Ministerul Finanţelor la extinderea facilităţilor fiscale pentru IT-işti şi în sectorul public. Pentru că este o inechitate în acest moment. Programatorii din sectorul privat beneficiază de acele scutiri, dar un programator de la o instituţie publică nu beneficiază. Cred că putem în maximum două luni de zile s-o reglăm, printr-un ordin comun cu Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii.
Bogdan Chirieac: Fără să aveţi o majorare de buget, pentru că presupun că nu v-au dat bani în plus la rectificare, puteţi să-i plătiţi mai bine. Oamenii ăia pot duce acasă un venit substanţial. Şi atunci ei să vă traseze liniile directoare.
Sebastian Burduja: Da, şi-n raport cu celelalte ministere să-i ajutăm nu să implementeze ei efectiv, că nu au capacitatea să facă, de exemplu, viitoarea platformă de integrare a informaţiilor din sistemul de sănătate,(...) dar să asigurăm această consultanță tehnică şi să spunem ministerelor cam ce să ceară de la aceste firme private, unde să se uite, unde sunt problemele. Cu toţii ne dorim ca atunci când intrăm în orice spital sau la policlinică ori la medicul de familie să scanăm cardul şi tot istoricul nostru medical să fie disponibil celui care ne acordă îngrijire. Nu se poate ca o echipă de câţiva oameni să facă asta. Sunt proiecte de multe milioane, trebuie scoase la licitaţie.
În trecut, pentru că statul nu a avut această expertiză, a ajuns în situaţia în care să fie jupuit de furnizori privaţi de câte ori mai adăugau o funcţionalitate. Se schimba ceva într-o lege, trebuia să includă un buton în plus... nu puteau pentru că erau prizonierii unei soluţii informatice. Iar noi trebuie să evităm cu orice preţ astfel de situaţii.
Bogdan Chirieac: Dar nu sunt date codurile sursă instituţiilor publice?
Sebastian Burduja: Nu întotdeauna, pentru că...
Bogdan Chirieac: Caietele de sarcini nu au prevăzut asta. Şi atunci, odată ce ai început un proiect eşti prizonier acelei firme care deţine codul sursă. Şi atunci, ce faceţi? Înţeleg că sunt acum programe extraordinare open-source. Sunt gratis şi le folosesc guvernele din Marea Britanie, Germania etc. în foarte multe domenii.
Sebastian Burduja: Aşa este, e o abordare, sigur, e un fel de trade-off. Este o chestiune de echilibru între open-source şi securitatea respectivelor sisteme. Sunt zone în statul român unde nu-ţi permiţi să mergi cu open-source, îţi trebuie ceva customizat. Dar atunci când o faci, trebuie să te asiguri că nu repeţi greşelile din trecut în care devii prizonierul acestor furnizori.
Interviul complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News