Data publicării:

Ministerul Finanțelor, noi măsuri. Chirieac: Cineva ar trebui să îl oprească pe ministrul Boloș

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Saul Pop
Inquam Photos / Saul Pop

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care propune introducerea unui Număr de Identificare Digitală (NID) pentru tranzacțiile online. Acest proiect legislativ, publicat pe site-ul instituției, își propune să modernizeze modul în care cetățenii interacționează cu sistemele fiscale digitale.

Conform documentului, orice persoană fizică ce deține un cod numeric personal (CNP) poate solicita atribuirea unui NID de la organul fiscal central. Acest număr va fi utilizat în locul CNP-ului în cadrul interacțiunilor digitale care necesită identificarea utilizatorului.

Proiectul legislativ detaliază că NID-ul poate fi obținut prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” sau prin alte mijloace electronice, cum ar fi o aplicație disponibilă pe site-ul ANAF sau pe telefoanele mobile. Astfel, cetățenii vor putea utiliza acest NID în scopuri fiscale, simplificând procesul de identificare în relația cu autoritățile fiscale.

„Sunt niște monstruozități, domnul Boloș nu se pricepe. După ce antreprenorii români au ținut România la suprafață, în vreme de război, pandemie, crize energetice și așa mai departe, el le-a rupt picioarele. Pur și simplu! Cu ordonanța ticăloșie, dictată între Crăciun și Anul Nou, a desființat IMM-urile. Pe lângă asta mai sunt și alte măsuri dezastruoase prin care a împovărat mediul economic și asta se vede. Economia suflă greu, trebuie să ne împotrivim la așa ceva. A scos până și contabilii în stradă.

ANAF-ul nu e în stare să îți arate dacă ai o datorie de 50 de bani sau trebuie să încasezi 6 lei. Mai întâi îți pune poprire pe conturi, apoi îți zice că de fapt aveai 7 lei datorie, acum 7 ani și aia s-a făcut 700, pe motiv că a greșit un funcționar fără să fie neapărat vina lui. Toate astea în loc să pună ANAF-ul pe roate și să îl digitalizeze. Nimeni nu vrea să digitalizeze ANAF-ul. Avem cei mai mulți IT-iști, la mia de locuitori, din UE, și locul 6 la nivel mondial. Problema este și că a anulat facilitățile fiscale pentru IT-iști. Cineva ar trebui să îl oprească!”, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3-CNN.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ce presupune implementarea unui CNP fiscal

Pentru a asigura implementarea corectă a acestui sistem, structura NID-ului și procedurile de solicitare, atribuirea și anularea acestuia vor fi stabilite printr-un ordin al președintelui ANAF. De asemenea, proiectul prevede că instituțiile financiare, inclusiv băncile și instituțiile de plată, vor solicita atribuirea NID-ului la deschiderea conturilor sau a casetelor de valori pentru persoanele fizice și juridice care nu dețin un cod de identificare fiscală.

Ministerul Finanțelor va aloca NID-ul sau codul de înregistrare fiscală în termen de cinci zile de la primirea solicitării și va comunica informațiile necesare instituțiilor financiare implicate. Certificatul de înregistrare fiscală va fi emis și păstrat de organul fiscal până la ridicarea acestuia de către contribuabil sau reprezentantul său autorizat.

Pentru persoanele nerezidente, care nu dețin un CNP, dar sunt implicate în tranzacții fiscale pe teritoriul României, proiectul prevede obligativitatea înregistrării fiscale și obținerea unui NID unic. Aceasta măsură va asigura conformitatea fiscală și va facilita gestionarea obligațiilor fiscale ale acestor persoane.

În cadrul aceluiași proiect legislativ, se propun și alte modificări importante, cum ar fi eliminarea obligativității audierii contribuabilului în cazurile de stabilire din oficiu a creanțelor fiscale, simplificarea procedurilor de executare silită pentru asocierile și entitățile fără personalitate juridică, și introducerea unui sistem de eșalonare simplificată a plăților fiscale.

ANAF va beneficia și de o platformă de licitații online, finanțată prin PNRR, pentru valorificarea transparentă și competitivă a bunurilor sechestrate. În cazul licitațiilor, bunurile nevândute după trei încercări vor fi scoase din nou la licitație la cel mai mare preț oferit, cu anumite limite minime.

Ministerul Finanțelor propune și ajustări ale plafoanelor pentru operațiunile de încasări și plăți în numerar pentru debitorii cu popriri, precum și posibilitatea plății obligațiilor fiscale în conturile de venituri bugetare aferente fiecărui tip de obligație fiscală. În plus, penalitățile de nedeclarare vor crește de la 0,08% pe zi la 0,16% pe zi, cu reduceri de 75% pentru stingerea obligațiilor în termenele prevăzute de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel