Data actualizării:
Data publicării:

Ministerul de Finanțe al Germaniei, acuzat de „retragere mascată” în privința sprijinului pentru Ucraina

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Decizia Berlinului de a opri livrările de arme a fost criticată din interiorul guvernului și de către aliați.

Ministerul de Finanțe al Germaniei a fost acuzat de o „retragere mascată” din sprijinul oferit Ucrainei prin blocarea fondurilor pentru viitoarele livrări de arme către Kiev. Berlinul a fost mândru de a fi al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina după SUA și a îndemnat alte țări europene să-i urmeze exemplul, scrie The Times.

Cu toate acestea, livrările de arme au devenit un instrument de negociere în jocurile de putere din cadrul coaliției guvernamentale din Germania, care încearcă să acopere un deficit bugetar de 12 miliarde de euro prin tăieri de cheltuieli pe care un deputat de opoziție de rang înalt le-a descris drept „hara-kiri” (sinucidere).

Până la 30 de pachete de muniție pentru Ucraina, aflate în pregătire la Ministerul Apărării din Germania, inclusiv rachete de apărare antiaeriană și piese de schimb pentru tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei, riscă să fie blocate.

Documentele obținute de ziarul german Bild sugerează că forțele ucrainene sunt deja pe cale să rămână fără arme germane, inclusiv sisteme de artilerie autopropulsate și rachete ghidate pentru sistemele Patriot. Deși s-au alocat 4 miliarde de euro pentru efortul de război al Ucrainei în anul următor, oficialii spun că aceste fonduri au fost deja epuizate.

Christian Lindner, ministrul de finanțe, și-a instruit colegii din cabinet să respecte „limitele superioare” privind finanțarea proiectelor viitoare. Scrisoarea sa adresată miniștrilor apărării și de externe, care a fost raportată prima dată în weekend de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, a fost puternic criticată în întreg spectrul politic.

Aceasta a lăsat o incertitudine considerabilă cu privire la posibilitatea alocării unor fonduri suplimentare. În teorie, deficitul rezultat ar trebui acoperit dintr-o parte din cele 50 de miliarde de euro din „profituri neașteptate” obținute din activele rusești înghețate în cadrul regimului de sancțiuni occidentale.

Cu toate acestea, criticii din interiorul și din afara coaliției au declarat că acest lucru este o iluzie, deoarece rămâne neclar când sau chiar dacă banii vor fi disponibili vreodată. Surse din cadrul coaliției germane cred că există trei motive pentru plafonarea aparentă a finanțării pentru Ucraina.

Primul este că oboseala războiului și sentimentele pacifiste sunt răspândite în statele estice ale Saxoniei, Turingiei și Brandenburgului, unde partidele principale se confruntă cu pierderi substanțiale în fața extremelor radicale în cadrul unei serii de alegeri din luna viitoare.

Al doilea motiv este că Partidul Liberal Democrat (FDP) al lui Lindner a pierdut atât de mult sprijin încât riscă să-și piardă toate locurile în Bundestag la alegerile de anul viitor. Ca urmare, partidul recurge la tactici tot mai teatrale pentru a-și menține susținătorii conservatori fiscali alături.

Al treilea factor este conflictul intern din cadrul Partidului Social Democrat (SPD), cea mai mare forță din coaliția de guvernământ. Aripa anti-militaristă a partidului, care inițial a fost redusă la tăcere de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, a crescut în încredere și influență.

În același timp, Olaf Scholz, cancelarul din partea SPD, a ajuns să-l vadă pe ministrul apărării, Boris Pistorius, ca pe o amenințare politică. Aceasta înseamnă că ar fi mulțumit să vadă reducerea influenței lui Pistorius prin restricții asupra cheltuielilor militare, potrivit mai multor figuri din coaliție.

Michael Roth, șeful comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului și fost ministru din partea SPD, a spus că măsura pare a fi o „retragere mascată din responsabilitatea Germaniei” față de Ucraina.

„Ar fi fatal dacă acum am da impresia că securitatea și libertatea nu vor mai însemna nimic pentru noi în viitor,” a scris Roth pe X. „Nu putem sacrifica soarta Ucrainei pe altarul frânei datoriilor. Dacă Germania nu continuă să acționeze decisiv în Europa, nu ne vom ridica la înălțimea responsabilității noastre pentru libertate și securitate pe continentul nostru”, a adăugat el.

Omid Nouripour, co-liderul Partidului Verde, care controlează ministerele de externe și economice, a spus că mișcarea „nu este un semnal bun” pentru lumea întreagă despre fiabilitatea Germaniei. O scrisoare deschisă semnată de 150 de membri ai Partidului Verde, inclusiv analiștii proeminenți Ralf Fücks și Marieluise Beck, a avertizat că aceasta va „avea un impact imediat asupra cursului războiului și va slăbi armata ucraineană.”

Aceasta a ridicat, de asemenea, semne de întrebare în rândul aliaților Berlinului. Pe măsură ce SUA devin din ce în ce mai reticente în a suporta o parte atât de mare din povara securității Europei și a apărării Ucrainei, mulți se așteaptă ca Germania să intervină și să organizeze un răspuns european mai ferm.

Cu toate acestea, Elbridge Colby, un analist american de securitate cu influență semnificativă în campania lui Trump și în cercurile republicane mai largi, a sugerat că guvernul german realizează exact opusul. „Sunt oare germanii izolaționiști?” a scris el pe X.

În fața criticilor, totuși, Ministerul de Finanțe al lui Lindner a indicat că este dispus să facă compromisuri, afirmând că este deschis să „furnizeze fonduri suplimentare pe termen scurt” dacă există o justificare convingătoare. O opțiune este ca Ministerul Apărării să obțină aprobarea pentru fiecare proiect suplimentar individual din partea Bundestagului, deși acest lucru ar putea fi un proces destul de laborios. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat luni că Germania este „pe deplin angajată” să sprijine Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel