Data actualizării:
Data publicării:

Ministerul de Finanțe, acționar la Fondul Proprietatea. Adrian Câciu: Am închis un capitol istoric

Autor: Oana Pavelescu | Categorie: Economie
WhatsApp
Ministerul Finanţelor a virat capitalul social nevărsat timp de 17 ani la Fondul Proprietatea, devenind astfel acţionar / Foto: unsplash.com
Ministerul Finanţelor a virat capitalul social nevărsat timp de 17 ani la Fondul Proprietatea, devenind astfel acţionar / Foto: unsplash.com

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 2 februarie, că instituția pe care o conduce a reușit să închidă un capitol istoric.

Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al Guvernului şi statului român, a virat marți capitalul social nevărsat de 17 ani la Fondul Proprietatea, devenind astfel acţionar al Fondului, a anunţat miercuri ministrul de resort, Adrian Câciu, în deschiderea şedinţei de Guvern.

”Ministerul şi-a îndeplinit rolul prevăzut de Legea 31 a societăţilor comerciale. Am închis astfel un capitol istoric, un demers care până la urmă era aşteptat de toate instituţiile financiare care au caracter de monitorizare, şi aici mă refer şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar şi la celelalte elemente. În acest moment, Ministerul Finanţelor este acţionar al Fondului Proprietatea şi vom analiza împreună care este evoluţia acestui Fond. Prin perspectiva acestei virări, nu pot să spun decât că valoarea acţiunilor este de 7 ori faţă de valoarea subscrisă şi vărsată”, a spus Adrian Câciu.

Franklin Templeton International, administrator al Fondului Proprietatea, a anunţat că, pe 1 februarie 2022, statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a achitat fondului suma de circa 189,2 milioane de lei, reprezentând plata aferentă tuturor acţiunilor neplătite deţinute de statul român la FP.

Astfel, începând cu 1 februarie 2022, noua valoare a capitalului social subscris și vărsat al Fondului este de 3.334.342.422,84 RON (împărțit în 6.412.196.967 acțiuni, fiecare cu o valoare nominală de 0,52 RON).

Administratorul Fondului va iniția procesul de înregistrare a noului capital social vărsat la Registrul Comerțului, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Depozitarul Central și va informa acționarii și investitorii în legătură cu acest proces.

Citește și: Adrian Câciu: Nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut deconturi către furnizori

La data de 31 decembrie 2021, statul român deţinea aproximativ 363,8 milioane de acţiuni neplătite, fiecare acţiune având o valoare nominală de 0,52 lei, conform unui document publicat la bursă.

„Plata menţionată anterior s-a efectuat în exercitarea drepturilor Statului român în baza Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.”

Aşadar, începând cu data de 1 februarie, noua valoare a capitalului social subscris şi vărsat al fondului este e circa 3,3 miliarde de lei, împărţit în 6,4 miliarde de acţiuni, fiecare cu o valoare nominală de 0,52 de lei.

Citește și: Cât costă împrumuturile României în plină inflație

Ce este Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea este o societate pe acţiuni care funcţionează ca fond de investiţii alternativ care are o durată de funcționare până la 31 decembrie 2031, termen care poate fi prelungit de către adunarea generală extraordinară a acționarilor cu perioade suplimentare de 5 ani fiecare și este înregistrată la ASF ca Fond de investiții alternativ.

Începând cu data de 1 aprilie 2016, Fondul Proprietatea este administrat în conformitate cu prevederile Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 iunie 2011, privind administratorii fondurilor de investiţii alternative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel