Data actualizării:
Data publicării:

Ministerul Culturii reacționează la acuzațiile de agresiune sexuală din cadrul Muzeului de Artă din București

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
Un nou scandal de agresiune sexuală a izbucnit la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii.

Mai multe angajate au depus șapte plângeri împotriva directorului instituției, Călin Stegerean, acuzându-l de agresiuni sexuale și comportament nepotrivit. Ultimul memoriu a ajuns la Ministerul Culturii în luna aprilie, iar ieri acestea au fost redirecționate către cancelaria premierului Marcel Ciolacu, potrivit Digi24.

Ministerul Culturii a confirmat primirea acestor memorii și a anunțat că va trimite Corpul de Control al instituției la MNAR pentru a investiga acuzațiile. Ministerul a precizat că cele șapte memorii invocă disfuncționalități în activitatea instituției, discriminare și presiuni, iar unul se referă la acțiuni ce pot fi interpretate drept hărțuire cu tentă sexuală.

În conformitate cu prevederile legale, în luna aprilie, Ministerul Culturii a solicitat MNAR o analiză și un punct de vedere cu privire la aceste sesizări. Consilierul de etică al instituției a convocat întâlniri de conciliere cu petenții în zilele de 28, 29 și 30 mai, dar nu toate persoanele convocate s-au prezentat. În urma întâlnirilor de mediere, s-au încheiat procese verbale în care părțile și-au luat angajamentul de a stinge litigiul și de a monitoriza situația pe o perioadă de șase luni.

„În cadrul conflictului mai vechi din cadrul MNAR, au fost depuse la Ministerul Culturii şapte memorii (toate odată) în data de 19 aprilie 2024, care invocă disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei, discriminare, presiune şi unul care se referă la acţiuni ce pot fi interpretate drept hărţuire cu tentă sexuală (memoriul 2313/19.04.2024), plus o sesizare a directorului economic (în data de 23.07.2024)”, transmite Ministerul.

Cu toate acestea, în ultimele zile, conflictul a continuat, iar Ministerul Culturii a decis ca aspectele sesizate să facă obiectul unui control al Corpului de Control. Rezultatele acestei investigații vor fi comunicate presei și opiniei publice.

Directorul muzeului, Călin Stegerean, a recunoscut existența memoriilor, dar a respins acuzațiile de natură sexuală.

"Nu există acuzații de natura celor pe care mi le-ați comunicat. Dar la consilierul de etică al instituției, cât și la Ministerul Culturii au fost depuse în cursul lunii aprilie niște memorii legate de o declarație de hărțuire morală, din partea mea către angajații secției de educație.

La aceste memorii consilierul de etică a răspuns prin organizarea unei ședințe de mediere la care a participat și reprezentantul confederației sindicale la care sindicatul muzeului este afiliat și s-a stabilit un program de măsuri, care este monitorizat", a declarat el pentru sursa citată.

Întrebat dacă a trimis, într-adevăr, banane prin plic, el a răspuns: "Nu, n-am trimis. Am făcut un schimb, cum să spun, de produse alimentare. Ea mi-a oferit, pentru că aveam anumite preferințe, niște banane și, evident, la un moment și eu am făcut în schimb același lucru.

Ministerul Culturii a subliniat importanța investigării rapide și corecte a acestor acuzații pentru a asigura un mediu de lucru sigur și respectuos pentru toți angajații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel