Data actualizării:
Data publicării:

Ministerul Culturii anunță ca au fost efectuate primele plăți în cadrul schemei de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @goodmood_studio
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @goodmood_studio
Au fost efectuate primele plăți în cadrul schemei de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale, a transmis Ministerul Culturii printr-un comunicat de presă. 

„Astăzi, 19 decembrie 2023, au fost realizate de către Oficiul de Film și Investiții Culturale primele plăți ale ajutorului de stat angajat în baza Hotărârii de Guvern nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea producţiei de opere audiovizuale pe teritoriul României, sume stabilite prin două sentințe judecătorești definitive.

Pentru proiectul „Parquet” – prestator de servicii - Alien Films Entertainment S.R.L., co-producție România-Rusia, finanțată de două companii din Marea Britanie, a fost decontată suma de 2.390.989 lei, reprezentând 35% din cheltuielile eligibile realizate în anul 2019 în legătură cu implementarea proiectului în România, în baza unei sentințe judecătorești rămasă definitivă în luna mai 2023.

Pentru proiectul „Lumea care va veni” – prestator de servicii Arsia Production S.R.L., producător din Statele Unite ale Americii, co-finanțat de un fond de investiții britanic, a fost decontată suma de 3.005.344,08 lei, la care se vor adăuga penalități de întârziere de peste 500.000 lei, în baza unei sentințe judecătorești rămasă definitivă în luna septembrie 2023. Penalitățile de întârziere vor fi cuantificate și decontate în luna ianuarie 2024.

Începând cu luna ianuarie a anului 2024, Oficiul de Film și Investiții Culturale va relua procedura de semnare a acordurilor de finanțare pentru proiectele aprobate în sesiunile din anii 2018, 2019 și 2020, în paralel cu analizarea cererilor de finanțare și a cererilor de plată nesoluționate, conform procedurii aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1250/2023.

Un nou apel de proiecte va fi anunțat la începutul anului 2024, toate informațiile în acest sens urmând a fi puse la dispoziție de Oficiul de Film și Investiții Culturale cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte.", se arată în comunicatul de presă. 

3. Raluca Tur... (raluca-turcan--scoala-online-si-lipsa-socializarii-au-afectat-foarte-mult-copiii_81445100.jpg)

Mesajul Ralucăi Turcan, ministrul Culturii

„Astăzi au fost plătite primele restanțe față de producătorii de film!

Cred că este vital să restabilim încrederea în relația de parteneriat cu statul român și în obligațiile pe care statul și le asumă față de investitorii din mediile culturale și creative.

Realizarea primelor plăți pentru ajutorul de stat angajat prin acorduri semnate în anul 2018 și 2019, precum și publicarea în Monitorul Oficial al României a Hotărârii de Guvern nr. 1250 pentru aprobarea procedurii de gestionare, soluționare și decontare a plăţilor de către Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, reprezintă un moment important în reluarea normalității pentru industria de film în România.

În baza unor sentințe deja definitive la momentul preluării acestui program, astăzi au fost decontate două proiecte, ambele cu participare a unor parteneri internaționali, în valoare totală de 5,4 milioane lei. Acești producători au adus în România, în perioada 2019 – 2020, peste 3,5 milioane de EURO și, pentru că am întârziat atât în respectarea acordurilor semnate și executarea acestor sentințe, vom mai achita anul viitor peste 500.000 lei.

Am convingerea, însă, că 2023 a fi ultimul an în care România se află pe lista datornicilor, iar eforturile de a reporni schema de sprijin pentru producții audiovizuale vor reconstrui importante parteneriate, astfel încât să redevenim o destinație atractivă pentru investițiile în producția de film.", a scris Raluca Turcan pe pagina de Facebook. 

1. Sursă foto... (raluca-turcan-fb_56587800.jpg)

Sursă foto: Captură Facebook Raluca Turcan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel