Data publicării:

Ministerul Agriculturii ne spune să stăm liniștiți. Pepenii de pe piață nu-s bombe pentru sănătate, deși se ridică unele semne de întrebare

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

DC News a solicitat un punct de vedere oficial către ANSVSA și MADR cu privire la problema pepenilor injectați.

Cititorii DC News au semnalat probleme cu pepenii pe care i-au cumpărat din piață. După ce s-a găsit o substanță toxică, oxid de etilenă, în înghețate, cititorii noștri au semnalat săptămâna trecută probleme și cu pepenii: unii au semințe albe și ar fi injectați cu o soluție care îi face să se coacă mai repede.

Un cititor DC News a declarat că a cumpărat câțiva pepeni din piață de la același producător. După ce l-a tăiat, a observat felul cum arată semințele. Mai mult, după ce a mâncat câteva felii, a început să îi fie sete, un fapt anormal dacă mănânci lubeniță.

Prin urmare, am solicitat oficial ANSVSA și MADR, pe data de 19 august 2021, un punct de vedere aplicat pe problema noastră - dacă se fac controale la pepenii din piețe și supermarketuri.

Iată răspunsul MADR de astăzi, 25 august 2021:

'Către: DC News  

În atenția: domnului Andrei ITU – redactor

Stimate domn,

Referitor la solicitarea dvs. înregistrată la Serviciul de Presă și Relații Publice din cadrul MADR cu nr. 101128/19.08.2021, vă comunicăm că anual este elaborat Programul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide în legume, fructe si cereale din producția internă, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE.

Programul național este implementat de către laboratoarele din cadrul Autoritătii Nationale Fitosanitare, respectiv Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale București și Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureș, care efectuează analizele de laborator la probele prelevate de inspectorii fitosanitari din cele 41 de oficii fitosanitare județene.

Pentru anul 2021 la nivel național, sunt planificate pentru monitorizare 2195 probe din 48 de produse agricole. Dintre acestea, un număr de 82 probe sunt pepeni (46 probe pepene verde și 36 probe pepene galben). Până în prezent s-au recepționat și analizat 55 probe pepeni, în vederea determinării reziduurilor de pesticide, pentru un număr de 374 substanțe active. Rezultatele obținute arată că nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduurile de pesticide analizate, conform Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu modificările și completările ulterioare.

Cu privire la existența sesizărilor din partea consumatorilor, vă informăm că Autoritatea Națională Fitosanitară nu a primit sesizări/reclamații pe acest subiect.', a transmis Ministerul Agriculturii.

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la 'cancerul din farfuria românilor'

L-am contactat pe medicul Tudor Ciuhodaru pentru a afla cât de nocive sunt aceste substanțe pentru sănătatea noastră.

'Este o problema reală de sănătate publică! Se folosesc foarte multe substanțe, coloranți artificiali, precum cromatul de plumb, galben de metil, „roșu Sudan”, carburi și multe altele. Pentru creștere se folosesc nitrați. Și nu vorbim aici doar de pepeni, ci de numeroase fructe. Dacă semințele sunt albe, necoapte, este posibil ca să fie utilizată, pentru creștere forțată, o substanță folosită în SUA la struguri și kiwi, dar interzisă în Europa. Este vorba despre Forchlorfenuron.', a punctat Ciuhodaru.

Forchlorfenuronul a fost testat și pe şoareci în SUA. La doza maximă administrată, 400 de grame per kilogram de masă corporală, a apărut alopecia/chelia. Mai mult, șoarecii au scăzut în greutate.

'Însă problema nu este nouă. Sunt extrem de toxice aceste substanțe, mai ales pentru copii! Multe dintre ele au efecte negative, perturbatoare din punct de vedere neuro-endocrin. Ce înseamnă acest lucru? Este o substanță care poate duce la o tulburare în dezvoltarea psihosomatică a copiilor.', a spus Tudor Ciuhodaru.

'Tulburări de creștere, dezvoltare, infertilitate, cancer testicular, ovarian'

'Factorii perturbatori neuro-endocrini pot duce, pe termen lung, la tulburări de creștere, de dezvoltare, la infertilitate, cancer testicular, ovarian. Este o mare problemă! Recent, am mai depus alte două noi propuneri concrete la nivel european ce prevăd înființarea Rețelei Europene de Centre de Control al Calității și Conținutului alimentelor și băuturilor (nealcoolice și alcoolice) de import și locale care se desfac pe piață și sancționarea crâncenă a firmelor ce importă astfel de produse contaminate. Până când nu vom avea această Rețea de Centre de Control la nivel european, lucrurile de față vor persista.', a precizat Ciuhodaru. CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel