Ministerul Agriculturii din Ungaria finanţează consilierea fermierilor din Harghita, Covasna şi Mureş
Ministerul Agriculturii din Ungaria finanţează consilierea fermierilor din Harghita, Covasna şi Mureş, pentru ca aceştia să poată accesa fonduri europene, să îşi îmbunătăţească activitatea sau să fie ajutaţi în rezolvarea unor dificultăţi pe care le întâmpină în activitatea de zi cu zi.
Finanţarea se acordă prin intermediul unei organizaţii umbrelă, care reuneşte 160 de asociaţii ale fermierilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş şi care colaborează cu Ministerul Agriculturii din Ungaria, cu Camera Agricolă din Ungaria, dar şi cu o organizaţie similară din ţara vecină. Preşedintele 'Organizaţiei asociaţiilor fermierilor din Ţinutul Secuiesc', consilierul judeţean UDMR din Harghita, Becze Istvan, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Kis Miklós Zsolt, secretar de stat pentru dezvoltare rurală la Ministerul Agriculturii din Ungaria, că finanţarea acordată pentru un an este de 77 milioane de forinţi, din care se asigură salariile a 20 de consilieri, specialişti în diferite domenii, ce acordă consultanţă fermierilor, în activitatea lor zilnică.
Aceştia se deplasează la fermierii din cele trei judeţe, îi ajută în elaborarea de proiecte, asigură baza legală a funcţionării asociaţiilor şi caută rezolvare la problemele cu care aceştia se confruntă. De asemenea, se organizează şi diverse evenimente sau schimburi de experienţă cu fermieri din Ungaria. Secretarul de stat Kis Miklós Zsolt a declarat, în conferinţa de presă, că este important pentru Ministerul Agriculturii din Ungaria acordarea acestui ajutor, în contextul în care în România nu există o finanţare de acest gen.
'Este deosebit de important, pentru că, din câte vedem, din România nu există finanţare prin care agricultorii maghiari din Ţinutul Secuiesc pot avea acces la astfel de ajutor, prin reţele. Noi, am simţit pe pielea noastră că dacă o astfel de reţea nu funcţionează, atunci (...) pot apărea deficienţe în rândul agricultorilor. Dacă această reţea nu ar funcţiona în funcţiona în Ungaria, atunci ar avea consecinţe foarte grave, de exemplu în ceea ce priveşte accesarea accesarea fondurilor europene, astfel încât, agricultorii de familie ar putea să dea faliment. Şi este foarte important să se înfiinţeze o astfel de reţea şi având în vedere că, din câte ştim noi, România nu există acest ajutor acordat din partea Guvernului României noi credem că trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă ca măcar agricultorii maghiari din Ţinutul Secuiesc să primească acest ajutor.'
'Este o altă treabă dacă Guvernul României are de gând, în viitor, să ofere astfel de ajutor tuturor, atât maghiarilor, cât şi românilor care activează în acest domeniu, indiferent de judeţ. Dar, în momentul de faţă, nu suntem acolo. S-ar putea să fie o chestiune de viitor, dar pentru noi este important ca măcar ca agricultorii din Ţinutul Secuiesc să primească măcar sprijinul', a declarat secretarul de stat Kis Miklós Zsolt, potrivit traducerii asigurate de organizatori. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a arătat că în acest judeţ foarte mulţi oameni lucrează pământul, exploatează pădurea sau cresc animale şi e important să fie susţinute gospodăriile mici, de familie.
'Este binevenit ajutorul din partea Ministerului Agrar din Ungaria, prin care 20 de specialişti, prin această asociaţie, şi alţi zece prin alte asociaţii, îşi desfăşoară activitatea în cele trei judeţe şi pe diverse domenii consiliază gospodarii, ajută la depunerea proiectelor, ajută la elaborarea de proiecte europene, fac instruiri, sunt multe programe care se organizează, sunt schimburi de experienţă, producătorii sunt luaţi de aici şi sunt duşi la o mică manufactură din Ungaria, unde învaţă ce se poate face din zmeură etc. E un lucru bun', a arătat Borboly Csaba.
Acesta a mai spus că, din păcate, în România nu există o finanţare similară şi a criticat trecerea Camerei Agricole din subordinea consiliilor judeţene în cea a direcţiilor agricole, susţinând că specialiştii acestei instituţii 'toată ziua stau şi fac statistici pentru Bucureşti' şi 'pe fermieri nu îi ajută aproape cu nimic', conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News